Starter pårørende grupper til demensramte

"Når ægtefællen skal på et plejecenter, er man som pårørende nedslidt, de står med de samme problemer som dårlig samvittighed og skyldfølelse, men i en pårørende gruppe er man ikke alene"

Starter pårørende grupper til demensramte Demenskoordinator Maia Tranberg og afdelingsleder Michele Zarp fra Nyvangsparken starter nu pårørende grupper op for pårørende til demensramte. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

I flere år har der ikke været en pårørende gruppe for demensramte på kommunens plejecentre, men det laver afdelingsleder Michele Zarp og demenskoordinator Maia Tranberg fra Nyvangsparken nu om på og har allerede afholdt det første intromøde med pårørende.

Kommunens tilbud om hjælp til demensramte pårørende stopper i det øjeblik borgeren flytter på et plejecenter, men de pårørende har stadigvæk et behov for at snakke om det som er svært når man er pårørende til en demensramt. Efter henvendelser fra pårørende om behovet for et “frirum” til at snakke sammen med andre ligesindede tog afdelingsleder Michele Zarp og demenskoordinator Maia Tranberg initiativ til at undersøge behovet for pårørende grupper, derfor bliver der nu startet flere pårørendegrupper på Nyvangsparken som er specialiseret i demens.

”Vi har valgt at tage det op da vi oplever en stor efterspørgsel, når ægtefællen skal på et plejecenter, er man som pårørende nedslidt, de står med de samme problemer som dårlig samvittighed og skyldfølelse, men i en pårørende gruppe er man ikke alene,” fortæller Michele Zarp og Maia Tranberg.

Mange pårørende var mødt op til den informations eftermiddag som lige er blevet afholdt omkring kommende pårørende gruppe for pårørende til en borger med demens.

”Faktisk var der så stor tilslutning at vi i første omgang starter 3 individuelle hold op, med både grupper om formiddagen og sidst eftermiddag – da vi har rigtig mange pårørende som stadig er på arbejdsmarked og unge pårørende som også har brug for et tilbud som et frirum. Det er både børn-ægtefæller og børnebørn, som har brug for at deltage i et sammenhold af ligesindede,” fortæller Michele Zarp og Maia Tranberg.

En pårørendegruppe mødes med det formål at forbedre deltagernes livskvalitet og at forbygge eller afhjælpe social isolation og ufrivillig ensomhed hos deltagerne. En pårørendegruppe giver deltagerne mulighed for at:

  • Udveksle erfaringer om de forskellige aspekter af livet som omsorgsgiver.
  • Dele personlige erfaringer og problemer med ligesindede.
  • Opbygge sociale relationer.
  • Modtage psykisk støtte.
  • Lære at være sammen med deres pårørende i svære situationer (når sproget svigter-når genkendelsen er væk)

Udfordringen med at være pårørende til en person som er ramt af demens, er at mange pårørende oplever at familie og venner bliver trætte af at høre om de samme problemer igennem længere tid, de negligere problemerne, da de ikke står i dem til dagligt. Rigtigt mange pårørende ønsker helst ikke at “belaste” børn, ægtefæller eller forældre med deres problemer og mangler derfor nogen at tale med, der ikke er direkte involveret.

Det er også vigtigt at understrege at der er tale-RET og ikke tale-PLIGT, dvs man er også meget velkommen uden at man behøver at føle sig tvunget til at sige noget. Der er tavshedspligt i grupperne, så ingen behøver være bange for at sige noget højt. Og alle problemer er vigtige.

”I første omgang starter vi grupperne op i Nyvangsparken – og efterfølgende vil vi se på behovet på Rørmosecentret i Gørlev, der ligesom Nyvangsparken er specialiseret i demens,” fortæller Michele Zarp og Maia Tranberg.

Hvis man som pårørende til en på Nyvangsparken ikke har været til informations eftermiddag, kan man stadig nå at komme med i en gruppe ved at kontakte:

Afdelingsleder Michele Zarp på mail miza@kalundborg.dk eller Demenskoordinator Maia Tranberg på mail mrtr@kalundborg.dk

Del