Spejder med plads til forskellighed

På besøg i Krokodille Zoo fik spejderne lov at holde både slanger og krokodilleunger. Privatfoto.

kontakt@tv-kalundborg.dk

Hvidebækspejderne er netop startet op efter sommerferien, en sommerferie der i øvrigt også bød på sommerlejre for mini, junior og tropsspejderne. Traditionen tro var der på anden møde efter sommerferien oprykning, dette foregik tirsdag den 24. august på ved gruppens hytte i Ugerløse. 

Først var der fællesløb, hvor der blev dystet mod hinanden i forskellige discipliner. Herefter havde hver gren lavet deres egen overleverings- og opryknings ritualer. Familiespejder (3 år - 0. klasse) blev overleveret med bind for øjnene på sækkevogn til minierne, hvor de skulle drikke en mystisk drik for at blive minispejder. Minierne (1. – 3. klasse) blev overleveret i en lang slange, hvor de, der skulle rykke op, gik med bind for øjnene. Oprykningsritualet hos juniorerne (4. – 5. klasse) var, at man blev båret i kongestol for derefter, at skulle skyde med bue og pil. Juniorerne, der skulle rykke op, blev bundet sammen på benene, og sendt videre til troppen (6. – 10. klasse), her skulle de ned at ligge på en luftmadras, holde fast i et redningsreb, og trækkes i land hen over en våd presenning, herefter skulle de forsøge at ramme et par heliums balloner med bue og pil. Dagen blev sluttet af med fællesspisning og til slut sang og flag nedtagning.

Minier og juniorer brugte gruppens hytte i Ugerløse til deres sommerlejr i år, som blandt andet bød på kanotur, male på sten, lave pizza på bålet, lavet mad af saltdej, lave kæmpe kryds og bolle spil, bade ture og en masse hygge. Troppen havde i år udset sig Ovstrup spejdercenter på Falster, som rammen for årets sommerlejr 24. til 31. juli, og den første udfordring kom allerede ved ankomsten, da de selv skulle bygge og udtænke deres sove- sted, som blev en kæmpe fælles overdækning med plads til alle, nogle i hængekøje andre på jorden, og trods kraftige byger undervejs blev ingen ret våde, men forbedringer og tilpasninger af konstruktionen var nødvendigt undervejs. 

En anden stor udfordring var at bygge en blide (kastemaskine), derfor gik turen allerede søndag til Middelaldercenteret i Nykøbing F. for se en af de helt store blider til inspiration. Ind imellem blide byggeriet blev der også tid til at øve kort og kompas i Ovstrup skov, bygge Umo (stenovn i jorden) hvori, der blev tilberedt de møreste kyllinger, besøg i Nykøbing F., en tur i vandet og komme i Krokodille Zoo, hvor det om dagen var muligt at holde enten slanger og/eller krokodille unger – hvilket alle gjorde. Sidst på ugen blev bliden afprøvet, og til alles glæde lykkedes det ,at få den til at skyde.

Sommerlejr var en succes

”Når man laver evaluering, så forventer man altid, at der noget der kan gøres bedre, men når det eneste, som de gerne vil have haft anderledes, var en enkelt dag, hvor de kunne få lov at sove længe, så kan man som leder ikke lade være med at føle, at man har gjort det godt. Alle glæder sig nu til flere ture i troppen, denne sommertur har flytte deres grænser, og styrket sammenholdet mellem dem alle,” siger Jakob Bagger-Hansen, der spejderleder.

Hvidebækspejderne har allerede nu mange flere oplevelser og ture at se frem til i den kommende tid. Lørdag den 4. september er Hvidebækspejderne bl.a. at finde til BEVÆG Festivalen i Kalundborg. Derudover tager hele gruppen bl.a. på tur til Niløse 19. – 21. november, hvor det skal handle om vikinger, og selvfølgelig bliver Hvidebækspejderne også at finde til julemarkedet den 28. november ved brugsen i Ubby. Hele gruppen holder fælles juleafslutning den 7. december. 

Plads til alle

”Det er dejligt, at vi som gruppe kan tilbyde en bred vifte at arrangementer til alle vore spejdere, og at vi både laver noget fælles hele gruppen, men at vi også tager hensyn til de enkelte grene og den pågældende aldersgruppes behov,” siger Michaela Petersen, der er spejderleder. 

Udover alle turene, er der de daglige møder, hvor familiespejder (mødes søndage i ulige uger 10 – 12) kommer til at arbejde med knob, bål og kniv frem til jul, der arbejdes med grundlæggende spejderfærdigheder på deres plan.  Minierne (mødes tirsdage 16.30 – 18.00) skal lære at bruge en kniv sikkert, lav tørklæderinge, kartoffelsjov, lave syltetøj og meget andet. Juniorerne (mødes tirsdage 18.00 – 19.30) skal bl.a. bygge sofa og lave mad på bål. Troppen (mødes tirsdage 18.00 – 20.00) bliver udfordret i mad på bål, at lave et sted, hvor man kan sove i højden, bygge med rafter m.m.    

Del