Sorter dit juleaffald rigtigt

Når de mange gaver er pakket op juleaften står man bl.a. tilbage med rigtigt meget gavepapir og bånd, men det er ikke helt lige meget hvilket rum i affaldsbeholderen det skal lægges i.

Sorter dit juleaffald rigtigt
Foto: Coliurbox

Af Jens Nielsen

I den søde juletid opstår der ofte meget affald. Hvor afleverer man sit juleaffald og hvordan skal det sorteres. Det kan borgerne læse mere om på Kalundborg Kommunes hjemmeside.

Når de mange gaver er pakket op juleaften står man bl.a. tilbage med rigtigt meget gavepapir og bånd, men det er ikke helt lige meget hvilket rum i affaldsbeholderen det skal lægges i. På Kalundborg Kommunes hjemmeside er der en guide til sortering af affaldet.

Her er reglerne:

Juletræer: Afleveres som haveaffald på genbrugspladsen. 

Gavebånd: Afleveres som restaffald. Vær opmærksom på at skille gavebåndet fra gavepapir, pap, mv. 

Gavepapir: Afleveres som papir & karton. Vær opmærksom på at sortere gavebånd fra, inden gavepapiret afleveres i beholderen. 

Julekort med musik og andet småt elektronik: Mindre produkter, der bruger batterier eller er forsynet med ledning, skal afleveres som småt elektronik.

Småt elektronik kan afleveres på låget af din affaldsbeholder inden tømning, så tager skraldemanden det med. Det skal kunne være i en gennemsigtig pose på maks. 4 liter, og posen skal lukkes med knude.
Kan elektronikaffaldet ikke være i en lukket pose på maks. 4 liter, skal det afleveres på genbrugspladsen.

Batterier kan ligeledes afleveres i en gennemsigtig pose på maks. 4 liter på låget af din affaldsbeholder inden tømning. Du må ikke sammenblande småt elektronik og batterier i posen.

Julekalendere: Mange chokoladejulekalendere o. lign. er lavet af karton med en plastform indeni. Når julekalenderen skal bortskaffes, skal plastformen tages ud og afleveres som plast, og kartonen afleveres som papir/karton i beholderen. 

Hvis julekalenderen er lavet af pap, skal du fra 1. januar 2023 sortere det i beholderen til papir/karton.

Aluminium fra fyrfadslys: Aluminium fra eksempelvis udtjente fyrfadslys afleveres som metal. Husk at tømme dem for rester inden de afleveres i beholderen.

Pap – bølgepap og papkasser: Fra 1. januar 2023 skal større pap afleveres på genbrugspladsen, mens mindre pap må afleveres sammen med karton i beholderen til papir. Før den 1. januar skal du aflevere mindre pap på genbrugspladsen.

Julekugler: Julekugler af glas er sjældent lavet af glas, der kan genbruges. De skal derfor afleveres som restaffald. 

Ekstra restaffald: Har du mere restaffald, end hvad der kan være i din beholder, kan du købe sækkemærker på kommunens biblioteker.

Sækkemærkerne klæbes på en almindelig affaldssæk, som du stiller ved siden af din affaldsbeholder. Sækken tages med ved næste tømning af din affaldsbeholder.

De kan købes på Kalundborg Bibliotek, Gørlev Bibliotek, Høng Bibliotek, Ubby Bibliotek, Eskebjerg Bibliotek og på færgekontoret på Sejerø.

Fyrværkeri: Affald fra affyret fyrværkeri skal afleveres som restaffald.
Husk at lade fyrværkeriaffaldet køle helt af inden du afleverer det i din beholder, da du ellers kan risikere, at din beholder får smelteskader. Ved sådanne skader på beholderen er bruger erstatningspligtig.

Ikke-affyret fyrværkeri må ikke smides i skraldespanden. Det kan afleveres til personale på genbrugspladserne.

Lovligt og ikke-affyret fyrværkeri kan afleveres på genbrugspladsen i bemandet åbningstid. Lovligt fyrværkeri er mærket enten med et SIK-nummer, BRS-nummer eller er CE-mærket.

Ulovligt fyrværkeri

Hvis fyrværkeriet ikke er udstyret med enten med et SIK-nummer, BRS-nummer eller er CE-mærket, er det ulovligt og må ikke afleveres på genbrugspladsen. Er du i besiddelse af ulovligt fyrværkeri, skal der rettes henvendelse til politiet, som sørger for, at det bliver hentet. Det må ikke afleveres på politistationen.

Del