Sorg i billeder, musik, litteratur og filosofi
Kursets formål er at prøve at få mennesker i sorg til at sætte deres sorg i perspektiv med eksempler fra billedkunst, musik, litteratur og filosofi.
Af journalist Sonja Husted Rasmussen
Kalundborg Menighedspleje giver tilbud om to-dages kursus til efterladte.
Sorg i kunst, musik, litteratur og filosofi.
Det er overskriften over et kursustilbud fra Kalundborg Menighedspleje.
Det foregår i et stort sommerhus i Svenstrup og afvikles som dagkursus 18. og 19. september.
Kursets formål er at prøve at få mennesker i sorg til at sætte deres sorg i perspektiv med eksempler fra billedkunst, musik, litteratur og filosofi.
Tre oplægsholdere sætter gang i samtalerne: En billedkunstner, en præst og en organist. Vært og kursusleder er Søren Juul, der er medlem af bestyrelsen i Kalundborg Menighedspleje og formand for Vor Frue Sogns Menighedsråd. Der vil være rige muligheder for gåture og snak i mindre grupper mellem oplæggene, lover han.
Menighedsplejen er en organisation under Folkekirken, hvis opgave er at varetage omsorg for udsatte mennesker i alle aldre. Menighedsplejen i Kalundborg Provsti er en selvstændig forening og medlem af den landsdækkende organisation Menighedsplejen i Danmark.
Af konkrete opgaver, som Menighedsplejen i Kalundborg Provsti varetager kan nævnes julehjælp, juleaften for ældre, der ikke har nogen at fejre den aften med, sommerudflugt for økonomisk udfordrede familier og sorggrupper for voksne i Kalundborg Kommune.
Kunst
Billedkunstneren blandt oplægsholderne er Grete Balle. Hun vil vise eksempler på sin kunst og tale om, hvordan hun kom videre, da hendes mand, Mogens Balle, døde. Hun tager udgangspunkt i sit billede ”Stilhedens tårer”. Grete vil også tale om den kistedekoration, hun malede til en nær veninde.
Religion og filosofi
Palle Kongsgaard er præst, og han taler om sorg som livskraft. Han siger, at mens religion tolker livets tilskikkelser som Guds vilje, prøver filosofien at finde sammenhæng ved hjælp af menneskets fornuft og tænkning. Ofte er filosofien derfor tættere på vores konkrete erfaringer, lyder det fra Palle Kongsgaard.
Musik og litteratur
Kirsten Bodekær, organist og magister i dansk/musik, vil sammen med deltagerne lytte til musik og derigennem nå frem til at tale om, hvad det er, der skaber skønheden og storheden
Hvordan kan musik dulme og forløse os i følelsen af sorg og tab og bringe os videre? er et af temaerne, og deltagerne får eksempler på, hvordan sorgen har inspireret store komponister og digtere.
Kirsten Bodekær taler også om sorg i litteraturen:
Vi skal tale om læsninger og strategier til at forstå, hvad man læser, og hvor forfatterne vil hen med os i de valg, de træffer, fortæller Kirsten om indholdet af hendes afdeling af kurset.
Deltagerne læser uddrag af blandt andre Blicher, Johannes V. Jensen, Inger Christensen, Pia Tafdrup og Henrik Nordbrandt.
Indtil videre har der meldt sig seks deltagere, og der er plads til lidt flere, oplyser Søren Juul.