Sommerspritkontrol er i gang

Sommeren er en af de perioder, hvor der sker flest spritulykker på vejene.

Sommerspritkontrol er i gang
Der er lige nu ekstra fokus på spirituskørsel. Modelfoto.

kontakt@tv-kalundborg.dk

Fra i går, mandag, og seks uger frem sætter politiet ekstra fokus på spirituskørsel. Erfaringen viser nemlig, at alt for mange tager bilen med for meget alkohol i blodet, når sommeren er over os.

Sommeren er en af de perioder, hvor der sker flest spritulykker på vejene. Derfor sætter politikredsene fra mandag og seks uger frem ekstra fokus på at tjekke bilisternes promiller. Det er der brug for. Sidste år sigtede politiet i gennemsnit 18 personer om dagen for spirituskørsel i løbet af juni og juli, viser tal fra Rigspolitiet.

”Vi ved, at de fleste danskere tager afstand fra spritkørsel, og derfor er det bekymrende, at der er så mange, der stadig kører bil, når de har drukket for meget. Man gambler ikke blot med sin egen og andres sikkerhed, men også med sit eget kørekort,” siger Morten Wehner, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

I en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og analyseinstituttet Wilke svarer 5 % af bilisterne, at de inden for det seneste år har kørt bil, selv om de måske havde drukket for meget alkohol. Det svarer til 150.000 personer - eller cirka fire gange så mange mennesker, som der er plads til i Danmarks største fodboldstadion Parken.

Kampagne advarer: spritkontrol forude!

Udover politiets sommerkontrol sætter Rådet for Sikker Trafik og kommunerne også ind med den landsdækkende kampagne, "Klar til et pust?", der minder bilisterne om, at hele sommeren er der risiko for, at blive stoppet af politiet. Kampagnen kører på sociale medier og kan også ses på plakater langs vejene.

Selv om antallet af spritulykker faldt lidt sidste år, er der stadig alkohol involveret i hver 5. trafikdrab i Danmark, viser tal fra Vejdirektoratet. Og særligt i år kan opfordringen til at lade bilen stå være ekstra aktuel, frygter Rådet for Sikker Trafik. For efter to år med forsamlingsforbud og aflyste fester og koncerter, går vi nu ind i en sommer uden restriktioner, hvor koncertsteder, festivaler, by- og kræmmermarkeder etc. melder om udsolgt og udsigt til masser af festglade mennesker.

”Det bedste man kan gøre, før man tager ud til sommerens arrangementer, er at planlægge på forhånd, hvordan man kommer hjem fra festen eller koncerten. Så bliver man ikke fristet til at tage bilen efter at have drukket. For selv om man ikke føler sig fuld, kan promillen stadig være for høj til at køre lovligt,” siger Morten Wehner.

Del