Sommerhusets historie på Røsnæs

Forfatternes research går ca. 150 år tilbage, hvor sommerlandets udvikling i slutningen af 1800-tallet for alvor begyndte, da en række kunstnere flokkedes til områder med sydvendte kyster med et særlig fint lys.

Sommerhusets historie på Røsnæs
Bogen beskriver udviklingen i sommerhusets historie på Røsnæs i forhold til den generelle sommerhusudvikling på landsplan. Arkivfoto: Jens Nielsen.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Tirsdag den 3. januar blev det første møde i Kultur- og Fritidsudvalget i 2023 afholdt, og her besluttede udvalget bl.a. at give tilskud til betaling af tryk af bogen "Sommerhusets historie på Røsnæs".

Bogen beskriver udviklingen i sommerhusets historie på Røsnæs i forhold til den generelle sommerhusudvikling på landsplan. Det er ”Kulturmiljøer på Sjælland” ved Bjarne Rye Nielsen og Dorete Dandanell, der søger 10.371 kr. til at udgive bogen ”Sommerhusets historie på Røsnæs”.

Forfatternes research går ca. 150 år tilbage, hvor sommerlandets udvikling i slutningen af 1800-tallet for alvor begyndte, da en række kunstnere flokkedes til områder med sydvendte kyster med et særlig fint lys. I takt hermed er udviklingen grundigt beskrevet i Nordsjælland, Odsherred og på Skagen, men historien om sommerhusets udvikling på Røsnæs er mærkeligt nok ikke skrevet før. Røsnæs blev ikke mondænt, måske fordi det lå for langt væk og fordi kunsterne kom enkeltvis?

I bogen følger man Røsnæs' sydkystlinje mod fyret på en tidsrejse fra de første sommervillaer langs Strandstien tæt ved byen over de første sommerhuse i forbindelse med Kysthospitalet til 1920'erne og 1930'ernes enkelthuse i Nyrup, Nostrup, Ulstrup og Bjørnstrup til 1960'erne og 1970'ernes store udstykninger i Kongstrup, Røsnæs Strandpark, Vollerup, Helles Klint og Saltbæk til det 21. århundredes megaudlejnings-huse og ’tiny houses’. Geografisk afgrænses Røsnæs fra Saltbæk i nord til Kalundborg i syd. Formen på bogen bliver en blanding af tekst, faktabokse og ca. 15 interviews med ejere af sommerhuse for at få den personlige vinkel med.

Det samlede budget er på ca. 100.000 kr. Der søges primært tilskud til udgift til layout og trykning. Egenfinansieringen består af forfatternes arbejdstid, idet de selv skriver og redigerer. Fotos vil være arkivfotos, interviewpersoners og egne fotos.

Der vil ydermere blive søgt støtte i LAG Nordvestsjælland, Sparekassen Sjælland Fonden, Tuborg Grønne Fond, Friluftsrådet, Konsul George Jorck og hustru Emmas Fond, Ejendomsmæglernes fond, Bent Orla Jørgensens Fond, Farumgaard Fonden, Bergia Fonden, Arne. V. Schleschs Fond og Velux-Fonden.

Del