Solen er kommet hjem fra Kina - Planetsti indvies

Solen er kommet hjem fra Kina, og dermed kan man få lavet planetstien færdig.

Solen er kommet hjem fra Kina - Planetsti indvies Afsløringen af solen og selve indvielsen foregår fredag den 2. september.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Solen er kommet hjem fra Kina. En granitkugle med en diameter på 139 cm, og dermed kan man få lavet planetstien i Høng færdig - og holde indvielse.

Afsløringen af solen og selve indvielsen fredag den 2. september foretages af formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Kalundborg Kommune Hans Munk.

”Til indvielsen deltager en klasse fra Høng Skole, 2 klasser fra Høng Gymnasium og HF samt nogle klasser fra Frejaskolen i St. Merløse. Vi håber, at mange andre også vil komme og overvære indvielsen,” fortæller Henning Vingborg, der er idémand bag projektet og en del af arbejdsgruppen.

Langs planetstien bliver planeterne stillet op på granitblokke i størrelsesforholdet 1:1 milliard. Solen bliver så 139 cm i diameter, og jorden bliver kun1,3 cm. Afstanden mellem solen og planeterne bliver i forholdet 1:10 milliarder. Afstanden mellem solen og jorden bliver dermed kun 15 meter. Fra solen til Neptun bliver der 450 meter. I forhold til solen og planeternes størrelse skulle afstanden være 10 gange større.

Ved Solen og ved Pluto bliver der opstillet oplysningstavler og folderkasser, så man kan tage en folder med oplysninger om solen og de enkelte planeter. På soklerne til solen og planeterne bliver der opsat en QR kode, så man med sin mobiltelefon kan se en lille film med oplysninger om hver enkelt planet. Filmen til QR-koderne er lavet af gymnasieklassen 2.y sammen med lektor Jeppe Guldager.

Solen er fremstillet i Kina. Soklerne til solen og planeterne er leveret af Danstein, Jyderup. Planeterne er fremstillet som halvkugler i rustfrit stål, og leveret af HRS a/s, Kalundborg. Pladerne med tekst om planeterne, som planeterne er monteret på, er leveret af Certego, Slagelse. Opstillingen af Planetstien er støttet af Nordea Fondens ’Her bor vi pulje’, Trelleborg Fonden, Brand af 1848 Fond og Kalundborg Kommune – Kultur- og Fritidsudvalget.

Planetstien er lavet af Kløverstigruppen i Høng i samarbejde med Høng Gymnasium og HF, Høng Skole og Høng Efterskole efter idé af Henning Vingborg. Arbejdsgruppen består af skoleinspektør på Høng skole Peter Brandt, forstander på Høng Efterskole Thorkild Specht, lektor på Høng Gymnasium og HF Jeppe Guldager samt Henning Vingborg.

Selve indvielsen foregår fredag den 2. september ved parkeringspladsen i Høng Skov ved Gyldenagervej kl. 12.30.

Del