Smutvej til Novos busser

Samlet set øger det presset enormt på vejene, og derfor har Novo forsøgt at afhjælpe den voldsomme trafik i Østbyen på flere måder, bl.a. ved etableringen af ‘smutvejen’, som allerede er taget i brug.

Smutvej til Novos busser
For at sikre, at shuttlebusserne er en attraktiv valgmulighed, der ikke er med til at øge trafikken på de større indfaldsveje til Kalundborg, har Novo etableret en såkaldt smutvej, der følger en hurtigere rute, og som leder busserne væk fra den gængse trafik.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Kalundborg er i en rivende udvikling, og har været det igennem flere år. Det betyder også, at infrastrukturen har været udfordret gennem længere tid – og fortsat er det. Novo Nordisks udvidelse er en af årsagerne til, at infrastrukturen skal forbedres, og virksomheden forsøger da også at gøre, hvad de kan for at afhjælpe problemerne.

Kalundborg er gået fra at være en by uden nogle videregående uddannelser til at være en vaskeægte biotek uddannelses-by med både danske og internationale studerende. Ligesom, at der er en stor del danske såvel som udenlandske håndværkere i byen i forbindelse med Novo Nordisk udvidelser. Der bliver ydermere bygget mange boliger, nye virksomheder etablerer sig, og endelig er der de mange medarbejdere til virksomhederne, herunder i særdeleshed til Novo Nordisk, der pendler til og fra Kalundborg hver dag. Samlet set øger det presset enormt på vejene, og derfor har Novo forsøgt at afhjælpe den voldsomme trafik i Østbyen på flere måder, bl.a. ved etableringen af ‘smutvejen’, som allerede er taget i brug.

‘Smutvejen’ forbinder Rendsborgparken med Kærbyvej og er lukket med en bom som kun Novos busser åbne.

Leder busserne væk fra den gængse trafik

”Kalundborg er overordnet præget af stor vækst med etablering af flere nye virksomheder, uddannelser, boliger og udvidelser i industrien. Tilsammen lægger disse aktiviteter et øget pres på byens infrastruktur. For at mindske trængslen og gøre det mere attraktivt med fællestransport, har vi som et af flere initiativer valgt at etablere en ny parkeringsplads i Svebølle, hvor der i første omgang er plads til 400 biler, og hvor der ankommer og afgår shuttlebusser for medarbejdere i et kontinuerligt flow hele dagen. For at sikre, at shuttlebusserne er en attraktiv valgmulighed, der ikke er med til at øge trafikken på de større indfaldsveje til Kalundborg, har vi etableret en såkaldt smutvej, der følger en hurtigere rute, og som leder busserne væk fra den gængse trafik før ankomst til by og produktionsområde. Vi ser også begyndelsen på en mere effektiv trafikafvikling efter etableringen af det nye lyskryds ved Holbækvej og Hovvejen,” fortæller Michael Hallgren, Produktionsdirektør, Novo Nordisk Kalundborg.

Har arbejdet for motorvejen i mange år

Hos Novo Nordisk har man ligeledes arbejdet siden 2000 på at få motorvejen til Kalundborg. Vejen kommer nu, men den kommer i virkeligheden for sent, da den skulle have været der, inden bl.a. Novo gik i gang med sit milliard-byggeri, inden flere større virksomheder valgte Kalundborg, inden byen blev en uddannelsesby og boligbyggeriet for alvor gik i gang. Men der var ikke politisk opbakning til den på det tidspunkt.

“Havde vi haft motorvejen i dag, havde infrastrukturproblemerne ikke været så store. Men der var ikke politisk opbakning dengang, hvor vi spurgte til det. Så er der nogen, der giver Novo skylden for, at vi ikke gjorde nok, men jeg vil sige, at vi virkelig har gjort, hvad vi har kunne for at oplyse om det store behov for forbedret infrastruktur,” siger Michael Hallgren.

Michael Hallgren fortæller også, at han er klar over, at Novo Nordisks igangværende udvidelser for 65 mia. kr. driver en væsentlig del af trafikken, og man har derfor gang i flere tiltag, der skal afhjælpe denne. Bl.a. har ledelsen fx lavet konkurrencer internt for at få folk til at benytte busser, toge, samkøre og cykle. Ligesom man belønner samkørsel ved at lave dedikerede p-pladser til dem, der gør det.

“Vi følger derfor situationen tæt, og har iværksat en helhedsorienteret indsats med flere initiativer lige fra samkørsel, hjemmearbejdsdage, alternative transportmidler som cykler, ligesom vi undersøger tiltag som justerede mødetider, alt sammen for at bidrage til en bedre trafikafvikling og mindske trængslen til og fra Kalundborg,” siger han.

Derudover kommer Danmarks næststørste parkeringshus også til Kalundborg - på Novo-sitet ved Station Øst med 1.600 parkeringspladser.

Del