Skoleklasse besøger Multi-Tech

Som en del af virksomhedssamarbejdet mellem LEAPS-skolen Skolen på Herredsåsen og ni lokale virksomheder, besøgte skolens børnehaveklasser virksomheden Multi-Tech i Kalundborg.

Skoleklasse besøger Multi-Tech
Der blev stillet mange spørgsmål, da børnehaveklasserne på Skolen på Herredsåsen besøgte virksomheden Multi-Tech.

gitte@tv-kalundborg.dk

Hvor kommer strømmen fra, hvem opfandt elektriciteten, og hvordan sætter man en stikkontakt fast på væggen? Det var blot nogle af de spørgsmål, der blev stillet, da børnehaveklasserne på Skolen på Herredsåsen besøgte virksomheden Multi-Tech A/S

Som en del af virksomhedssamarbejdet mellem LEAPS-skolen Skolen på Herredsåsen og ni lokale virksomheder, der har til formål at gøre eleverne klogere på både uddannelsesmuligheder og brancher, besøgte skolens børnehaveklasser virksomheden Multi-Tech A/S for at blive klogere på elektrikerfaget, og hvordan strøm produceres.

Årgangen og virksomheden samarbejder nemlig om et otte uger langt undervisningsforløb, hvor eleverne lærer om robotter, simpel kodning og strøm: ”Når vi arbejder sammen med virksomheder, så bringer vi undervisningen et andet sted hen, og det bliver mere autentisk, hvilket giver mere engagerede elever. Ungerne skal i dette forløb kunne forklare, hvad strøm er, og hvor strømmen kommer fra. Og fordi vi arbejder gennem LEAPS-tankegangen, så øver vi også at fremlægge og præsentere vores viden, og vi arbejder også med hypotesetænkning og efterprøvning på et niveau, der passer til deres niveau, fortæller børnehaveklasseleder Mai-Britt Christensen.

Vigtigt at give eleverne et indtryk af virkeligheden

Besøget hos Multi-Tech A/S startede med en rundvisning på lageret, hvor både elever og lærere lærte om ledninger, hvad elarbejde kan være, og hvilke forskelle der er på at gå i folkeskole og være i lære som elektriker. For der mangler elektrikere, forklarer direktør og medstifter af virksomheden Niels Jørgensen: ”Vi ser langsigtet på det, for vi har også et ansvar for, at vi får gode kandidater til at blive elektrikere. For vi mangler kollegaer i en branche der spænder bredt, og som har mange gode muligheder for specialisering. Derfor er vi også med på tidligt at give eleverne fra Herredsåsen et indtryk af de muligheder, de har i elfaget”.

Under hele besøget havde eleverne mulighed for at stille spørgsmål og få stillet nysgerrigheden om strøm og elbranchen, og for blandt andet at få besvaret spørgsmålene om, hvor strømmen kommer fra og, hvordan man sætter en stikkontakt fast i væggen, fik eleverne vist film og bæredygtig elproduktion, og en af virksomhedens lærlinge forklarede, hvordan han løser nogle af sine opgaver.

Virksomheden har lige nu 75 lærlinge fordel på otte adresser, men der altid plads til en lærling til – og det er uanset, om man er dreng eller pige, slår direktøren fast: ”Elbranchen er bestemt også for piger. Det eneste, der er vigtigt, er, at man er mødestabil, har en god attitude, er en god kammerat, og at man er grundig i sit arbejde, forklarer Niels Jørgensen.

Virksomheden kommer til skolen

Som en del af forløbet er lærlingeansvarlig i Multi-Tech A/S, Benny Bo Nielsen, en del af undervisningen i klassen. Her skal han give mikro-elektrikerne, altså eleverne fra børnehaveklasserne, et indblik i den verden, elektrikere til dagligt bevæger sig i: ”Det her forløb er vigtigt, fordi vi viser, hvad elfaget kan, og det skaber forhåbentligt i en interesse for faget. De unge bruger hele tiden apparater, der bruger strøm, så det er også vigtigt, at de faktisk ved, hvad strøm er, og hvor det kommer fra.

Derfor indledte Benny Bo Nielsen forløbet med at vise en simpel opstilling, hvor en strømforsyning, ledninger, en kontakt og en pære skal vise, hvad der sker, når man trykker på kontakten til lampen på ens værelse. Og det fangede i den grad eleven Hannahs interesse: ”Jeg synes det er sjovt og spændende, for vi har lært, hvor strømmen kommer fra, og så har vi også lært, hvad der sker, hvis der kommer for meget strøm til en pære – så går den nemlig i stykker, fortæller hun, og virksomhedens lærlingeansvarlig kan kun være enig: ”Deres engagement er helt vildt, jeg er imponeret over deres spørgsmål og deres engagement og lyst til at vide mere – og så er det også nogle virkelig intelligente spørgsmål, de stiller.

Del