Husk lyset i baglygterne i den mørke tid

Ny kampagne fra Rådet for Sikker Trafik skal mindske antallet af mørklagte biler i vintermånederne.

Husk lyset i baglygterne i den mørke tid
Modelfoto

Af Lasse Petersen

I de mørke vintermåneder gælder det om at være synlig og ekstra opmærksom i trafikken, så der ikke opstår ulykker. Alligevel møder mange bilister ofte mørklagte biler på vejene. Det problem vil Rådet for Sikker Trafik til livs.

Forestil dig for eksempel, at du kommer kørende på en mørk vej. Det regner, sigtbarheden er nedsat, og du er dybt koncentreret om at holde øje med trafikken omkring dig. Pludselig dukker en mørklagt bil op lige foran dig, og du må træde kraftigt på bremsen for at holde afstand.

Det sker desværre alt for tit, og det skaber stor irritation hos mange bilister. I en undersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik gennemførte sidste vinter, svarede tre ud af fire bilister, at de i løbet af tre måneder en eller flere gange havde oplevet at møde andre bilister, der kørte rundt med slukkede baglygter i mørke eller nedsat sigtbarhed.

13% af bilisterne måtte enten bremse hårdt op, kom ud i rabatten eller måtte undvige for at undgå en kollision med den mørklagte bil.

"Det er vigtigt at have helt styr på, hvordan lygterne i bilen virker, så man ikke uforvarende kommer til at køre med slukkede baglygter. Mange, der kører med slukkede baglygter, har ikke selv opdaget det. Og de ved måske ikke, hvad de præcis skal gøre for at tænde dem," siger Pernille Ehlers, chefkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

For at få lys i flere baglygter har Rådet for Sikker Trafik derfor sat gang i en ny kampagne, der skal minde alle bilister om at tænde nærlyset, hvis de er i tvivl om, hvorvidt der er lys i baglygterne. Kampagnen kan du finde her på Rådets hjemmeside: www.sikkertrafik.dk/til-toppen/kampagner/husk-baglygterne.

Tjek også cykellygterne

At køre rundt i mørket uden lys på er dog ikke kun et fænomen, der findes blandt bilisterne. Cyklisterne kan desværre også være med, viser undersøgelsen fra Rådet for Sikker Trafik.

Hver tredje bilist har i løbet af undersøgelsens tre måneder meget ofte eller ofte mødt cyklister i mørket, der var svære at se, fordi der var utilstrækkeligt eller slet intet lys på cyklen.

"Nu er vi gået over til vintertid, og derfor er det mørkt mange timer i døgnet. Det er en god anledning til at få tjekket, om der er godt lys på alle familiens cykler, så hverken børn eller voksne risikerer at blive overset," siger Pernille Ehlers.

Cykellygter skal kunne ses tydeligt på mindst 300 meters afstand. Husk også, at kraftige cykellygter skal pege skråt nedad, så man ikke blænder andre i trafikken.

Rådet for Sikker Trafiks undersøgelse bygger på besvarelser fra 2.505 respondenter over 18 år. Undersøgelsen er gennemført i perioden 24. februar til den 15. marts 2023 af Epinion for Rådet for Sikker Trafik.

Del