Sejrherren skriver historien

I foredraget ”Velkommen på bagsiden. Danmarkshistorien på vrangen fortæller Poul Duedahl om de menneskelige vildfarelsers historie, om eksperimenter, der gik galt, om kampe, der blev tabt og idéer, som ingen længere abonnerer på.

Sejrherren skriver historien
Kalundborg Folkeuniversitet inviterer til foredrag med historikeren og forfatteren, professor Poul Duedahl fra Aalborg Universitet.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Kalundborg Folkeuniversitet holder årsmøde torsdag den 9. marts og i den anledning inviteres alle til foredrag med historikeren og forfatteren, professor Poul Duedahl fra Aalborg Universitet.

I foredraget ”Velkommen på bagsiden. Danmarkshistorien på vrangen fortæller Poul Duedahl om de menneskelige vildfarelsers historie, om eksperimenter, der gik galt, om kampe, der blev tabt og idéer, som ingen længere abonnerer på. Fortællinger, der kan være vanskelige at få øje på, men som understreger den gamle sandhed om, at det er sejrherren, der skriver historien.

Poul Duedahl tager publikum med på en rejse tilbage til 1800-tallet. Her stifter man bekendtskab med den sidste hofnar på Augustenborg Slot, præstedatteren fra Fredericia, som skiftede køn og blev sæbefabrikant, en sort plantageslave, som gik i land på Skagens Gren flere år efter slavetransporternes ophør – og andre af Danmarkshistoriens glemte begivenheder. Til foredraget hører man om en tid, hvor samfundsordenen byggede på kadaverdisciplin og samfundsfjender blev brændemærket, tortureret, og fik hugget hovedet af. En tid, hvor sindssyge blev tæsket væk, og forbrydere blev sat i isolation til de blev sindssyge, for så at blive eksporteret til udlandet. En tid med statsstøttet pirateri og store huller af lovløshed. Og en tid, hvor enkelte lod sig hverve af en kyssekult, mens andre solgte deres sjæl til Djævelen.

Om Poul Duedahl

Poul Duedahl (født 1973) har udgivet en række prisvindende bøger om moderne kulturhistorie. Han fungerer som forskningsleder for et internationalt forskningsprojekt om UNESCO's historie og som historisk konsulent for offentlige myndigheder, private virksomheder, tv-selskaber, filmskabere og forfattere. Han er anmelder og klummeskribent på Weekendavisen, og en ofte benyttet foredragsholder.

Han er professor i historie og forfatter til bl.a. den anmelderroste bog ’Velkommen på bagsiden’, som blev nomineret til bl.a. Blixenprisen og Weekendavisens Litteraturpris. Bogen danner desuden baggrund for tv-serien ’Danmarkshistorien på vrangen’ som blev sendt på DR2.

Søger nye bestyrelsesmedlemmer

I forbindelse med årsmødet søger Kalundborg Folkeuniversitet nye bestyrelsesmedlemmer, der kunne tænke sig at være med til at arrangere foredrag og udvikle nye ideer.

Kalundborg Folkeuniversitetets årsmøde finder sted torsdag den 9. marts kl. 17 på Aktivitetscenter Munkesøen, Esbern Snaresvej 55 i Kalundborg. Alle er velkomne. Der vil blive serveret sandwich undervejs. Hele arrangementet inkl. servering er gratis. Billetter kan bestilles på Kalundborg Bibliotekers hjemmeside www.kalundborgbib.dk eller fås i døren.

Del