Satser stort på udstilling om Carmen
Til oktober i år åbner Museum Vestsjælland en stor udstilling om Carmen Curlers i Kalundborg, der i dag bliver talt om, som det helt store erhvervseventyr.
Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk
Til oktober i år åbner Museum Vestsjælland en stor udstilling om Carmen Curlers i Kalundborg i forbindelse med, at DR viser en ny dramaserie, der netop bl.a. handler om den tidligere Carmen Curlers-fabrik i Kalundborg - dog er der tale om en fiktiv historie fra 1960’erne modsat museet, der fortæller den faktuelle korrekte historie.
Museum Vestsjælland har i mange år næret et ønske om at lave en udstilling om Carmen Curlers, og med lidt hjælp fra DRs tv-serie er det altså nu blevet til virkelighed. Museet har bl.a. hjulpet med research, arkivalier og effekter til optagelserne, og laver nu også en udstilling om Carmen Curlers til efteråret, hvor også dramaserien bliver vist på skærmen i de danske hjem.
”Vi har i mange år snakket om at lave en sådan udstilling, og tilbage i 90’erne lavede museet da også en stor indsamling, hvor man søgte effekter fra Carmen Curlers fabrikken. Vi fik en hel del samlet ind, men det blev aldrig til noget med en udstilling. Men nu bliver det heldigvis til noget takket være, at DR laver tv-serien,” fortæller Mads Findal Andreasen, der er museumsinspektør, og fortsætter: ”Der har jo også tidligere været skrevet en bog om Carmen Curlers, og flere aviser har skrevet artikler om erhvervseventyret, for det er jo en rigtig god historie, og nu er der altså mulighed for, at hoppe med på vognen, og det vil forhåbentlig give en masse opmærksomhed.”
Mads Findal Andreasen fortæller endvidere, at man på Museum Vestsjælland ønsker, at spejle tv-serien, der fortæller en fiktiv historie, der til dels bygger på faktuelle ting, ved, at museets udstilling fortæller den faktuelle rigtige historie: ”Alle dem, der har interesse i at vide mere om den rigtige historie, kan jo så tage på museet, og få den faktuelle korrekte historie her,” siger han.
Største satsning nogensinde på Museum Vestsjælland
Den kommende Carmen udstilling på Kalundborg Museum til oktober, er Museum Vestsjællands største satsning nogensinde. Nærmest 2/3 af Kalundborg Museum vil komme i spil i forbindelse med udstillingen.
”Det er den største satsning, Kalundborg Museum og for den sags skyld også Museum Vestsjælland nogensinde har gjort, og vi glæder os. Vi sidder lige nu og er i gang med fonds ansøgninger. Den skal hjem den her, det har den bestemt potentiale til,” fortæller Mads Findal Andreasen.
Museet har hyret en scenograf, som skal stå for arbejdet med at sætte det hele op, da en del af en succesfuld udstilling selvsagt er, hvordan den tager sig ud visuelt, når man træder ind i lokalerne.
”Lindegården er jo ikke ligefrem fabriksbygninger, men der kan gøres meget, hvis blot man ved, hvordan man gør det. Vi vil gerne fortælle den faktuelle rigtige historie, og her skal det hele være på plads. Carmen Curlers var en noget usædvanlig arbejdsplads i forhold til andre arbejdspladser på det tidspunkt. De stak i den grad ud ved at være meget moderne. Men det er også et stykke historie, fordi Carmen i stor stil fik kvinderne på arbejdsmarkedet, de hentede dem ligefrem fra andre byer i busser. Meget ændrede sig på det tidspunkt, og Carmen var med til at ændre på nogle ting i Danmark. Det var selvfølgelig meget koncentreret i Kalundborg i en årrække på omkring ti år, men det handler alligevel om ændringer i hele landet,” fortæller Mads Findal Andreasen.
Arne Bybjerg og Carmen
Det hele begyndte med 1960’ernes hårmode med bølger og krøller. Den var med til at skabe den hurtigst voksende virksomhed i verden, som Carmen Curlers faktisk blev kåret tilbage i 60’erne. Virksomheden blev stiftet i 1963 af Arne Bybjerg. Han var ydermere radio- og tv-forhandler i Kalundborg, der havde etableret fire butikker, hvor han havde overladt den daglige drift til lokale bestyrere. Efter otte år med flere tusind ansatte, solgte Arne Bybjerg, i 1969, Carmen Curlers til den amerikanske kosmetik-gigant Clairol. I 1989 lukkede virksomheden imidlertid i Kalundborg.
Museum søger genstande fra Carmen-tiden
Hvis der sidder nogle derude og har Carmen-relaterede genstande eller fotos med gode, interessante, oplysende eller spændende historier knyttet til sig, er de meget velkomne til at kontakte projektleder på Carmen Curlers-udstillingen: Overinspektør Karen Sivebæk Munk på e-mail kmn@vestmuseum.dk (alternativt på tlf.nr. 4137 9255). Museum Vestsjælland vil dog helst have kontakt via e-mail med vedhæftet foto og beskrivelse af genstanden(e) samt meget gerne en historie om, hvorfor netop disse genstande er interessante. Men som udgangspunkt er alt interessant, det være sig alt lige fra sportsbegivenheder, dragter, idrætsfotos, feriefotos og arbejds-fotos. Blot det er relevant i forhold til Carmen Curlers.
Udstillingen skal åbne på Kalundborg Museum til oktober i år, og kommer til at stå i mindst et par år. DR kommer i øvrigt tilbage til Kalundborg i denne uge i forbindelse med optagelser til tv-serien om Carmen. I forbindelse med optagelserne til DR-serien skal produktionsholdet også rykke ind i Carmen-bygningerne på et tidspunkt, hvor der stadig er lokaler tilbage, der står delvist uberørte fra den tid. Blandt andet står receptionen stort set, som den var dengang, fortæller Mads Findal Andreasen.