Satser på fremtidens frivillige - de unge

Det er et paradoks. Unges trivsel forbedres, når de er frivillige i en idrætsforening, viser en undersøgelse.

 

Satser på fremtidens frivillige - de unge
Kalundborg Kommune sætter sammen med DGI fokus på unge og deres frivillige engagement.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

DGI og mere end halvdelen af landets kommuner, herunder Kalundborg Kommune, satser på fremtidens frivillige – nemlig de unge.

Fem kommuner i DGI Midt- og Vestsjælland, herunder Kalundborg Kommune, sætter sammen med DGI fokus på unge og deres frivillige engagement igennem gratis workshops. Her kan foreninger få konkrete råd og inspiration til at tiltrække unge – til gavn for både unge og foreningen.

Det er et paradoks. Unges trivsel forbedres, når de er frivillige i en idrætsforening, viser en undersøgelse af bureauet KL7 fra 2019. Alligevel falder antallet af frivillige unge i foreningerne. Det vil DGI og over halvdelen af landets kommuner gøre noget ved. Sammen har de søsat indtil videre 56 gratis workshops i hele landet, hvor lokale idrætsforeninger kan få konkrete værktøjer til at få unge ind i foreningen. Der er bl.a. workshop i Kalundborg, hvor alle foreninger er velkomne.

Bestyrelsesformand for DGI Midt- og Vestsjælland Bruno Lundgård Hansen mener, at flere unge frivillige vil gøre gavn for både de unge og for foreningerne:

”Med gratis kurser over hele landet, deler vi en masse viden om frivillighed og klæder idrætsforeningerne godt på til at kunne motivere, tiltrække og fastholde de unge i det frivillige arbejde. Vi ved, at de unge rigtig gerne vil engagere sig, og vi har brug for deres nye ideer, gå-på-mod og energi for at udvikle idrætsforeningerne. Samtidigt ved vi, at det styrker de unges sociale og mentale trivsel at være en del af meningsfulde fællesskaber.”

Næsten hver anden ung er frivillig

Unge er i gennemsnit mere frivillige end voksne. Tal fra Idrættens Analyseinstitut (IDAN) viser, at 43 procent af 16-19-årige er frivillige. Til sammenligning er 35 procent af 20-79-årige frivillige. Læg dertil, at 39 procent af unge, som ikke allerede er frivillige i dag, gerne vil være det. Det viser undersøgelsen foretaget af bureauet KL7. Der er altså god mulighed for at få engageret endnu flere unge i foreningerne.

DGI sætter fokus på unges frivillige engagement som et led i en større indsats, der vil løbe i hele 2023.

”At engagere sig i det frivillige arbejde har så mange fordele, og kan få stor positiv betydning for de unges velbefindende. I idrætsforeningerne møder unge et frirum for præstationspresset, udvikler deres kompetencer, styrker deres selvværd og bliver en del af stærke fællesskaber. Derfor sætter vi i DGI fokus på at få så mange unge med som muligt,” siger Bruno Lundgård Hansen.

Mød de unge på workshoppen

Målet med DGI og kommunernes workshops er at få unges frivillige engagement på dagsordenen i foreningerne, og samtidig udvikle foreningerne så de bliver endnu bedre i stand til at tiltrække unge.

Til workshoppen møder deltagerne unge frivillige og hører om deres oplevelser og erfaringer. Herudover får deltagerne den nyeste viden fra undersøgelser, inspiration fra andre foreninger, og viden om hvilke værktøjer og indsatser foreningerne kan tage i brug.

Man kan læse mere om workshoppen og tilmelde dig og din forening her: www.dgi.dk/ungefrivillige

Del