Sådan sparer du penge på varmeregningen

Med små justeringer kan man spare en del penge på varmeregningen.

Sådan sparer du penge på varmeregningen
Årets koldeste tid står for døren, og dermed bliver det også dyrere at varme sin bolig op. Det kan ses på varmeregningen. Modelfoto.

kontakt@tv-kalundborg.dk

Opvarmningen af boligen står typisk for cirka 50 procent af det samlede energiforbrug for en dansk gennemsnitsfamilie. Det er derfor en af de større omkostninger i budgettet, men med små justeringer kan man spare en del penge på varmeregningen

Årets koldeste tid står for døren, og dermed bliver det også dyrere at varme sin bolig op. Det kan ses på varmeregningen, som dog kan blive mere opmuntrende at kigge på, hvis man følger en række ret simple råd.

”Det kan virke som små gevinster, men hvis du følger bare et par af rådene, bliver det faktisk til mange penge hen over et år. Er du ud over varmen også opmærksom på dit elforbrug, så begynder det virkelig at kunne ses på kontoen,” siger Michelle Dall Nørgaard, der er produktchef for el og naturgas hos energiselskabet OK.

Sænk temperaturen

Først og fremmest kommer man langt med en lidt lavere temperatur i dine rum. Én grad lyder ikke af meget, men hvis man sænker temperaturen bare en enkelt grad i hele huset,  sparer man faktisk cirka fem procent på varmeregningen.

”Her er der mange penge at hente, og de færreste vil mærke én grads forskel. Hvis man får det koldt, kan man altid tage lidt ekstra tøj på. Af hensyn til fugt skal temperaturen dog ikke under 18 grader. Hvis du vil gøre én ting, så start her,” lyder det gode råd.

Hvis man styrer rumtemperaturen med termostater, så overvej også at indstille dem ens. På den måde modarbejder termostater med forskellige indstillinger ikke hinanden.

”Og derudover er det en god idé at lukke døren mellem de rum, hvor du ønsker forskellig temperatur – det kunne fx være et lidt lunere badeværelse,” siger Michelle Dall Nørgaard.

Gardiner og korte bade

Næste tip er også ganske simpelt. Hvis man trækker gardiner og persienner for om aftenen og natten, er det med til at forhindre varmetab gennem vinduerne. Træk dem fra igen om dagen for, at få så meget lys og varme ind som muligt.

Hvis man virkelig vil spare penge, så kig på badevanerne. For selvom varme bade er ganske rare, så kan man spare mange penge ved at forkorte dem nogle minutter.

”Det giver en væsentlig besparelse hen over et år,” siger Michelle Dall Nørgaard.

Ifølge Energistyrelsen kan en familie på fire personer spare omkring 6.000 kroner om året ved at korte sine bade med 2 minutter om dagen.

Det kan også være en god idé at anskaffe sig en vandbesparende bruser, der bruger væsentligt mindre vand end en almindelig. Gode sparebrusere sørger endda for, at man ikke kan mærke, at man bruger mindre vand.

Service på din varmekilde

Et sidste råd er at give ens varmekilde et serviceeftersyn – uanset om det er varmepumpe, gas- eller oliefyr. Regelmæssige eftersyn sørger for, det hele kører som det skal, og sparer mange for en del penge i længden.

Følger man nogle af disse tips, så er man ikke alene. Energistyrelsen har lavet en undersøgelse, der viser, at en stor del af danskerne har fokus på at spare for tiden. Undersøgelsen viser, at 6 ud af 10 danskere forventer at skrue ned for varmen denne vinter sammenlignet med sidste vinter. Derudover forventer 7 ud af 10 at skære ned på el-forbruget sammenlignet med sidste år.

Ifølge undersøgelsen vil:

  • 80 procent skrue ned for varmen for at spare penge.
  • 50 procent skrue ned for at mindske Danmarks afhængighed af russisk energi.
  • 43 procent skrue ned for at gøre noget godt klimaet og miljøet.
  • 35 procent skrue ned for at bidrage til at Danmarks energiforsyning ikke kommer under pres.

Del