Rutinetjek udviklede sig til dramatisk anholdelse

Betjenten banker bevidst Benjamins hoved ind i bilens dørstolpe i forbindelse med, at han bliver trukket ud af sin bil, og her sparker Benjamin ud efter betjenten.

Rutinetjek udviklede sig til dramatisk anholdelse

Af Jens Nielsen

Et helt banalt rutinetjek af en bilist udviklede sig meget voldsomt i sidste uge, så voldsomt, at den 24-årige fører af bilen nu har klaget til Den Uafhængige Politiklagemyndighed. En video optaget på stedet viser den voldsomme anholdelse.

Afhentning af en veninde på Allikelund Gymnasium i Kalundborg den 10. maj i år kommer til at stå mange år i hukommelsen på 24-årige Benjamin Friis.

Han blev nemlig stoppet af politiet i sin bil, et rutinetjek som udviklede sig meget voldsomt hvor han endte på maven i håndjern efter at være sprøjtet med peberspray to gange, fordi Benjamin Friis ikke lige føjede de to betjente. Magtmisbrug kalder den 24-årige episoden.

Det meste af den meget voldsomme anholdelse er fanget på video at veninden til Benjamin Friis, og indgår nu som bevismateriale i sagen, som er anmeldt til Den Uafhængige Politiklagemyndighed. Derfor har TV-Kalundborg heller ikke mulighed for at vise videoen, men har set den, og det ser meget voldsomt ud.

Sagen begyndte, da den 24-årig mand holdt tilbage for rødt lys i lyskrydset ved Klostertorvet. Bag ham holder en af politiets patruljer, og da der bliver grønt, kører den 24-årige lidt friskt frem mod Kalundborg Gymnasium, dog inden for lovens rammer, oplyser han.

Politiet indhenter den 24-åriges bil, og tænder det blå blink, men han fortsætter et par hundrede meter og drejer ind på parkeringspladsen ved Allikelund Gymnasium, kører frem i en parkeringsbås, og ruller vinduet ned. Herfra eskalerer episoden voldsomt.

”Den mandlige betjent kommer hen til min bil, og råber til mig, hvorfor fanden jeg ikke stopper, når de beder om det. Jeg siger, at det ikke var forsvarligt at holde ude på den store vej. Derefter siger betjenten, at jeg skal slukke min cigaret, som jeg sidder med i hånden, men det har han ingen ret til at bede mig om. Han rækker så ud efter min cigaret, og beder mig komme ud af bilen, men hvad er det jeg skal ud for, det kan han ikke forlange,” fortæller Benjamin Friis.

Derefter flår den mandlige betjent sidedøren op, og de to betjente, en mandlig og en kvindelig, kaster sig ind over Benjamin Friis, som er en stor dreng, og prøver at trække ham ud af bilen. Betjenten banker bevidst Benjamins hoved ind i bilens dørstolpe i forbindelse med, at han bliver trukket ud af sin bil, og her sparker Benjamin ud efter betjenten. Hvorvidt han rammer betjenten, kan ikke ses på den video, der er optaget i forbindelse med anholdelsen.

Inden den 24-årige er blevet lagt ned på maven, får han sprøjtet peberspray i hovedet, og inden han har fået håndjern på, får han peberspray engang til.

”Det er først, da jeg kommer op at sidde, at de spørger om mit cpr. nummer, og det nægter jeg at oplyse, da jeg intet kan se grundet pebersprayen, men de har ellers ikke på noget tidspunkt spurgt om hverken navn eller kørekort,” fortæller Benjamin Friis, som er meget rystet over episoden med de to betjente.

Skulle Benjamin Friis ikke bare have slukket sin cigaret og stået ud ad bilen, da han blev bedt om det, så havde sagen nok fået et andet forløb. Til det siger Benjamin Friis:

”Jeg har en bil, som skiller sig lidt ud, og bliver derfor ofte stoppet af politiet, og jeg har oplevet gentagne gange, at politiet ikke overholder loven. Det vil jeg ikke finde mig i, derfor nægtede jeg at slukke min cigaret, politiet skal ikke bestemme, om jeg skal ryge i min egen bil, og politiet har ikke ret til at bede mig komme ud af bilen, så længe jeg ikke er anholdt, så jeg har faktisk ikke meget respekt for politiet.”

TV-Kalundborg har forelagt den 24-åriges påstande over for Midt- og Vestsjællands Politi, og her siger kommunikationsmedarbejder Martin Bjerregaard:

”Jeg kan ikke udtale mig om den konkrete sag, men generelt er reglerne, at sidder man i sin bil og indtager et stykke slik, drikker af en sodavand eller ryger en cigaret, er der ikke noget krav om, at det skal stoppe, fordi man bliver stoppet af politiet. Men hvis man med sikkerhed ved, at føreren af bilen er påvirket af alkohol eller stoffer, så er der bevismæssigt et ønske fra politiet om, at få fjernet al indtagelse, som kan påvirke resultatet af en narko- eller spiritus undersøgelse.”

Martin Bjerregaard fortsætter:

”De krav, politiet helt legalt kan stille til føreren af et køretøj er: Har du et kørekort, og er manden påvirket af det ene eller andet, er der ingen hindring i at blæse i alkometeret, mens føreren sidder på førersædet. Så nej, politiet kan ikke forlange, at personen stiger ud af sit køretøj ved en rutinemæssig kontrol efter færdselslovens paragraf 77.” 

Sagen skal afgøres i en retssal

Benjamin Friis havde et gyldigt kørekort med i sin bil, og han blev efterfølgende testet for både narko som spiritus på politistationen, begge dele med et negativt resultat.

Benjamin Friis er, efter episoden ved Allikelund Gymnasium, blevet sigtet for overtrædelse af både færdselsloven, da han ikke standsede, retsplejeloven, da han ikke oplyste sit navn trods forlangende, og straffelovens bestemmelser om vold mod politiet på grund af sparket mod en politibetjents ben. Han blev løsladt igen sidst på eftermiddagen, og der er nok ingen tvivl om, at denne sag skal afgøres i en retssal.

Del