Rødbedesaft sporer fejl i kloakken

Hæld rødbedesaft i toilettet og tagrenden og tjek, om det løber det rigtige sted hen.

Rødbedesaft sporer fejl i kloakken
Hæld rødbedesaft i toilettet og tagrenden og tjek, om det løber det rigtige sted hen. Sådan lyder rådet fra Kalundborg Forsyning til husejere, der vil være sikre på, at deres kloak er i orden.

kontakt@tv-kalundborg.dk

Hæld rødbedesaft i toilettet og tagrenden og tjek, om det løber det rigtige sted hen. Sådan lyder rådet fra Kalundborg Forsyning til husejere, der vil være sikre på, at deres kloak er i orden.

”Vi oplever desværre i nogle tilfælde, at rørene til spildevand og regnvand er byttet om eller forbundet forkert. Det er ikke grundejerens skyld, men det er grundejerens ansvar, og det er vigtigt at opdage fejlen i tide og få den udbedret,” forklarer Heidi Braae, projektleder og kloakmester hos Kalundborg Forsyning.

To skelbrønde på egen grund

I de områder, hvor der er separatkloakeret, har grundejeren to skelbrønde – en til spildevand og en til regnvand. Testen går ud på at åbne dækslet til begge skelbrønde, skylle rødbedesaft ud i toilettet og kontrollere, at den røde væske løber igennem den skelbrønd, der er beregnet til spildevand. Når man er i gang, kan man lige så godt hælde et glas farvet væske i tagrenden og kontrollere, at den dukker op i skelbrønden til regnvand.

Det er vigtigt at man ved hvor skelbrønden er placeret på sin grund. Skelbrønden skal også være synlig, så eventuelle uheld hurtigt kan udbedres. Er du i tvivl om placeringen af en skelbrønd, kan Kalundborg Forsyning hjælpe med hvor stikledningen er placeret på grunden. Kalundborg forsyning sætter ikke skelbrønde på private grunde, og det er derfor den kloakmester som i sin tid har sat skelbrønden på din grund. , som kan hjælpe med placeringen.

Film om fejltilslutninger

Kalundborg Forsyning har, i samarbejde med en lang række andre forsyningsselskaber, lavet en lille animationsfilm, der viser hvordan man kan teste og i øvrigt fortæller, hvilke problemer det skaber, hvis rørene er byttet om. Man kan se filmen på forsyningens hjemmeside, www.kalfor.dk -under spildevand, undgå fejltilslutninger. 

Risiko for oversvømmelser

De fleste kan forestille sig, at det er ulækkert, hvis spildevandet fra toilettet løber til en regnvandssø i et rekreativt område. Men regnvand i spildevandskloakken kan skabe endnu større problemer. Falder der rigtig meget regn, bliver de forholdsvis små kloakrør på egen grund hurtigt overfyldt, og så kan vandet løbe tilbage til huset eller hen til naboens hus og skabe oversvømmelser.

Kloakarbejde må kun udføres af en autoriseret kloakmester, som også har ansvaret for at udbedre eventuelle fejl for egen regning.

”Men vi oplever tilfælde, hvor kloakfirmaet ikke eksisterer længere. Så bliver det en twist i mellem køber og sælger, og det er rigtig ærgerligt for dem, det går ud over. Men det duer ikke, at vi har adskilt regnvand og spildevand og at det så løber sammen. Det bliver hurtigt til mange tusinde liter vand,” siger Heidi Braae, der opfordrer alle, der køber nyt hus i et separatkloakeret område til at tjekke afløbene i forbindelse med huskøbet.

Del