Radikale Venstre vil det brede samarbejde

"Men det ville også have afskåret os fra, at trække flertallet over mod midten.”

Radikale Venstre vil det brede samarbejde Radikale Venstre og Konservative i Kalundborg vil det brede samarbejde. Her Hans Munk, kommunalbestyrelsesmedlem for det Radikale Venstre Kalundborg.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Radikale Venstre gik til valg på at styrke samarbejdet over midten i Kalundborgs politik. Spidskandidat for Radikale Venstre i Kalundborg, Hans Munk, fortæller, at der derfor, i den Radikale kandidatgruppe på valgnatten, var enighed om, at det bedste ville være, at få de største partier Venstre og Socialdemokratiet til at samarbejde.

”Derfor tøvede vi heller ikke med at takke nej, da vi blev indbudt til en drøftelse med alle partier undtagen Venstre. Mødet endte da også ufrugtbart, da gruppen bestående af Ø, SF, S, K, NB og DF ikke kunne blive enige om en mulig konstellation. Nye Borgerlige og DF kunne ikke acceptere Tina Beck Nielsen som borgmester, og Peter Jacobsen fra DF trak sit kandidatur til borgmesterposten, da han ikke kunne se sig selv som borgmester med kun 2 mandater,” fortæller Hans Munk.

Vil det brede samarbejde

Da valgresultaterne kom ind, stod det hurtigt klart at Radikale Venstre og Konservatives valgforbund ville få to mandater, et til konservative og et til de radikale.

Martin Damm fik hurtigt lavet en aftale med NB og DF om, at de ville støtte ham som borgmester, og hermed havde han nok mandater bag sig til at kunne fortsætte som borgmester. Et i et radikalt perspektiv uhensigtsmæssigt mørkeblåt kabinet. Da vi fik tilbudt at komme med i aftalen, gik vi til forhandlingerne med et ønske om, at Socialdemokratiet som det næststørste parti, fik et fair tilbud om at komme med. Det omfattede, at de blev tilbudt viceborgmesterposten samt to yderligere formandsposter. På den måde kunne vi se en bred gruppe, som kunne samarbejde hen over midten, hvor selv samarbejdet mellem de to største partier ville være udtryk for et systemskifte. Tilbuddet blev desværre pure afvist af Socialdemokratiets spidskandidat og formand,” fortæller Hans Munk, og fortsætter: ”Skulle vi så have forladt forhandlingerne på dette tidspunkt, og overladt Martin Damm til DF og Ny Borgerlige. Det ville have signaleret vores afstandtagen til Venstres appel til det yderste højre. Men det ville også have afskåret os fra, at trække flertallet over mod midten.”

Er ikke købt ind i et mørkeblåt kabinet

Hans Munk fortæller, at Radikale Venstre sammen med Konservative valgte at blive, også selv om, at det kunne se ud som om, at de kan ”købes” ind i et mørkeblåt kabinet med en formandspost. Men han understreger, at det ikke er tilfældet.

”Det er ikke tilfældet. Vi har efter grundige overvejelser og mange samtaler besluttet, at blive i aftalen for at tage arbejdshandskerne på og gøre alt, hvad der ligger i vores magt for, at løfterne fra valgkampen bliver holdt. Og vi håber – når støvet har lagt sig - at vi kan bygge bro til hele det brede felt i kommunalbestyrelsen, så vi sammen kan arbejde for at udvikle kommunen, som vi lovede i valgkampen,” slutter han.

Del