Programmet til årets Lundbyefestival er klar

Programmet er omfattende til dette års Lundbyefestival og der er meget at glæde sig til.

Programmet til årets Lundbyefestival er klar
Arkivfoto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Scenen er sat. Puslespillet er samlet. Hele 28 arrangementer, der for fleres vedkommende er blevet til i fællesskab med gode lokale samarbejdspartnere, er klar til dette års Lundbyefestival.

Den tredje festival i Kalundborg i guldaldermaleren Johan Thomas Lundbyes navn byder på udstillinger, tre skulptur-indvielser, koncerter, foredrag og oplæsning, en mini-filmfestival, bogudgivelse og guidede ture. Hvortil kommer en hel stribe særlige arrangementer for børn og unge i samarbejde med skoler i Kalundborg Kommune.

I alt 28 arrangementer, inden festivalen slutter lørdag den 8. september.

Starten går 3. august med afsløring af Maja Lisa Engelhardts bronzeskulptur af Sindre, Johan Thomas Lundbye lille bakketrold og alter ego (måske sande jeg), som bliver placeret vis-a-vis Lundbye-skulpturen ved Klostertorvet. 

Straks efter åbner festivalens store udstilling ”Sindre og dyrene” på Bispegården. Sindre-delen vil bestå af privatejede billeder af den lille bakketrold og beslægtede væsener og 30 faksimile reproduktioner af Sindre-billeder fra Den Hirschsprungske Samling i fornemt tryk, som er udført af de dygtige folk hos Narayana Press.

Det er igen lykkedes at finde og låne billeder hos private samlere, som ikke tidligere er vist på festivalen. 

Det gælder også for udstillingens andet tema: Dyrebilleder af Lundbye og 14 andre guldaldermalere – i flæng kan nævnes A.P. Madsen, J.Th. Kiellerup, Carlo Dalgas, Martinus Rørbye, J.A. Jerichau, Chr. Holm, Lorenz Frølich… Flere private samlere har beredvilligt lånt Lundbyekomiteen billeder med dyremotiver i mange afskygninger.

Lundbyes Kalundborg

Komitémedlem Jens Balslevs bog ”Johan Thomas Lundbye. Liv, landskaber og landmærker – en guide til malerens Kalundborg” er i skrivende stund i trykken hos Narayana Press og udkommer på festivalens åbningsdag.

”Den er værd at glæde sig til. En levende fortælling om Lundbyes tilknytning til og familierelationer i Kalundborg og en grundig guide til de 18 Lundbye-landmarks i Kalundborg på Røsnæs og Asnæs,” skriver Lundbyekomiteen i deres nyhedsbrev.

På 1. sal i Bispegården kan man i hele festivalperioden se en udstilling om det store landmark-projekt.

Lundbyes Kalundborg står også på programmet ved to ture rundt i byen med forfatter og lokalhistoriker Palle Bruun Olsen som særdeles kyndig guide.

Musik, film og talte ord

Sindre vil gøre sig bemærket flere gange i løbet af festivalen. En nykomponeret kunstkoncert i hans navn bliver opført på Lundbyes fødselsdag 1. september.

Skuespiller Sonja Richters sætter sammen med komponist og musiker H.C. Andersens eventyr ”Skyggen” ind i én helt ny ramme, skabt til festivalen.

På musikprogrammet står også koncerter med Kammerkoret Hymnia, kvartetten Super Classico og Anne Dorte Michelsen – alle med tråde til guldalderen.

På festivalprogrammet er for første gang en lille filmfestival med fem kunstnerportrætter, vist på det store lærred i Kino Den Blå Engel.

Du kan også komme på en heldagstur med guide til det guldalder-historiske Bakkehuset og Den Hirschsprungske Samling i København.

En ny guldalder

4. september træder man ud af 1800-tallets danske guldalder og ind i, hvad der ligner en moderne guldalder for Kalundborg som uddannelses by. På byens nye campus afsløres to skulpturer af henholdsvis Anders Hald og Per Ahlmann, som er skabt til stedet med samspillet mellem kunst og naturvidenskab som tema. Temaet uddybes ved et arrangement efter afsløringerne på Professionshøjskolen. Projektforsker Gry Hedin og Jacob Jensen, minister for landbrug, fødevarer og fiskeri, er oplægsholdere.

For børn og unge

Festivalens børn- og ungetema blev skudt i gang 1. marts. Her gik starten på en kunstkonkurrence for børn og unge, der løber til og med 15. juni. De bedste bidrag til konkurrencen udstilles under festivalen i Bispegårdens kældergalleri. Her bliver der også kreativt værksted.

Under festivalen bliver der en stribe særskilte arrangementer for skoleklasser.

Hele programmet kan opleves på lundbyekunstfestival.dk

Del