Praktisk undervisning giver mening

Projektet viser, hvordan FGU kan arbejde sammen med lokalsamfundet og styrke lokale projekter, som skaber værdi for begge parter.

Praktisk undervisning giver mening
Privatfoto

Af Jens Nielsen

Elever fra FGU Nordvestsjælland i Svebølle har bygget skure til Havnsø Havn i samarbejde med Havnsø lokalråd. Et eksempel på, hvordan undervisning kan blive mere meningsfuld.

På FGU Nordvestsjælland har eleverne på linjen Byg, Bolig og Anlæg i tæt samarbejde med Havnsø Lokalråd netop afsluttet et spændende projekt. Konstruktionen af to skure, som skal fungere som salgs- og udstillingsboder på Havnsø Havn.
Faglærer Mads Vishart og hans elever er stolte af det færdige resultat og ser projektet som et eksempel på, hvordan undervisning kan blive mere meningsfuld, når den er knyttet til en konkret og anvendelig produktion.

”Vi er meget taknemmelige over, at Havnsø Lokalråd tænkte os ind i projektet. Det har været lærerigt og spændende for alle parter,” fortæller Mads.

Praktisk undervisning som denne giver eleverne mulighed for at omsætte teori til handling, opnå erfaring med reelle arbejdsopgaver og forstå betydningen af kvalitet og samarbejde, samtidig med at det styrker deres faglige færdigheder, selvtillid og motivation ved at vise, hvordan deres arbejde kan gøre en forskel i virkeligheden.

En travl slutspurt
Projektet bød dog også på sine udfordringer, især da deadline nærmede sig. Tidsplanen blev pludselig presset, og det krævede ekstra ressourcer at nå i mål. Her trådte kollegaer og elever fra andre linjer, som Grøn Ejendomsservice og Motor og Mekanik, til med en hjælpende hånd. Samarbejdet blev et stærkt eksempel på tværfaglighed i praksis, hvor forskellige fagområder bidrog. Dette gav ikke kun eleverne mulighed for at opleve værdien af at arbejde på tværs af kompetencer, men også en forståelse for, hvordan man som team kan løse komplekse opgaver under tidspres.

”Deadlines er en vigtig del af læreprocessen, men på en skole som vores, hvor der foregår mange aktiviteter samtidig, kan det være en udfordring at få det hele til at gå op. Derfor er jeg også utrolig stolt af både mine elever og vores samarbejdspartnere”, siger Mads Vishart.

Et projekt med lokal betydning
De to skure skal bruges som udlejningsboder på Havnsø Havn til hobbysalg og lignende. Projektet viser, hvordan FGU kan arbejde sammen med lokalsamfundet og styrke lokale projekter, som skaber værdi for begge parter.

Eleverne får erfaring med praktiske opgaver og ser, hvordan deres indsats gør en forskel i virkeligheden. For samarbejdspartnerne er projektet et bevis på, at FGU-elever kan levere kvalitet og bidrage til konkrete løsninger. Det viser, at de unge har ressourcer og kompetencer, der gør dem relevante på arbejdsmarkedet.

Del