Politiet sigter trafikanter på skolevejen – pas på skolepatruljen

I Kalundborg Kommune er der skolepatruljer ved 10 af kommunens skoler, som hver morgen sørger for, at eleverne kommer sikkert i skole.

Politiet sigter trafikanter på skolevejen – pas på skolepatruljen
Her skolepatruljen ved Hvidebækskolen. Arkivfoto: Jens Nielsen

Når politiet kontrollerer skoleveje, skal bødeblokken jævnligt findes frem. For høj hastighed og håndholdt mobilbrug blandt bilister er desværre ikke et særsyn, og det er med til at skabe utryghed på skolevejene - også blandt landets skolepatruljer.

Politiet har i august været på kontrol på skoleveje mange steder i Danmark, nu hvor børnene er startet i skole efter sommerferien. En stikprøve, som Rådet for Sikker Trafik har gennemført i fem ud af landets 12 politikredse, viser, at der på to uger er sigtet over 4.600 trafikanter for at bryde færdselsreglerne på skoleveje.

I Kalundborg Kommune er der skolepatruljer ved 10 af kommunens skoler, som hver morgen sørger for, at eleverne kommer sikkert i skole.

Det er et problem for trygheden på skolevejen generelt, at nogle af trafikanterne ikke viser hensyn og kører for stærkt. Antallet af biler og bilernes hastighed er det, som flest forældre svarer gør dem utrygge ved deres børns skolevej.

Den for høje fart og det manglende hensyn er også urimeligt for skolepatruljen, som frivilligt trækker i refleksvest for at hjælpe de yngste elever over vejen. Derfor sætter Rådet for Sikker Trafik, LB Forsikring og 74 kommuner nu fokus på problemet med kampagnen 'Pas på skolepatruljen.'

"Det skal være trygt for skoleeleverne at krydse vejene, og det skal være trygt for skolepatruljerne at passe deres arbejde. Derfor opfordrer vi nu alle de voksne til at vise hensyn og være gode eksempler, når de kører i nærheden af skoler," siger Liv Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Skolepatruljerne lægger mærke til voksnes adfærd
Når voksne bøjer reglerne i trafikken eller direkte gør noget, som er ulovligt, tænker de måske, at der ikke er nogen, som lægger mærke til det. Men der er faktisk nogle, som lægger mærke til det og husker det.

Næsten 8 ud af 10 skolepatruljeelever svarer nemlig i en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik, at de inden for de sidste tre måneder har lagt mærke til voksne, som overtræder reglerne i trafikken. Det kunne f.eks. være voksne, som ikke respekterer det røde lys eller bruger mobiltelefonen håndholdt, mens han/hun cyklede.

De fleste skolepatruljeelever har heldigvis en klar holdning til voksne, som ikke mener, at Færdselsloven i fuld udstrækning gælder dem.

"Det er tydeligt, at skolepatruljeelevernes kompas i forhold til trafiksikkerhed peger den rigtige vej. De fleste synes nemlig, at det er dumt, forkert eller farligt, når voksne kører for hurtigt eller kigger på telefonen bag rattet. Vi ved også, at skolepatruljearbejdet får elever til at blive bedre til at passe på sig selv i trafikken og være mere ansvarsbevidste, så helt overordnet har skolepatruljerne værdierne i orden," siger Mikkel Klausen, chef for uddelinger, udvikling og kommunikation, LB Forsikring.

Del