Podcaster sine budskaber

Malene Grandjean har inviteret 12 kvindelige politikere i podcaststudiet til en snak om deres vej ind i politik, hvad de er stolte af samt, hvad de ønsker at forandre.

Podcaster sine budskaber Malene Grandjean står bag ny podcast, hvor 12 kvindelige politikere deltager. Privatfoto.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Folketingskandidat for Venstre og vicedirektør på Nordvestsjællands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser Malene Grandjean har inviteret 12 kvindelige politikere i podcaststudiet til en snak om deres vej ind i politik, hvad de er stolte af samt, hvad de ønsker at forandre.

Podcasten hedder Tirsdags Talk, og her snakker Malene Grandjean, der tidligere har siddet i kommunalbestyrelsen i Kalundborg Kommune, og nu er folketingskandidat, med 12 kvindelige politikere for at høre lidt mere om, hvorfor de har valgt politik til, og hvad de drømmer om at ændre på. Malene Grandjean har tidligere lavet Tirsdags Talk, hvor hun har talt med forskellige mennesker om diverse samfundsmæssige aspekter, herunder en del erhvervsfolk, både mænd og kvinder.

Malene Grandjean har tidligere haft en lille tværpolitisk sparringsgruppe med andre kvindelige politikere med den fælles interesse at inspirere flere kvinder til at finde tid, mod og lyst til at tage aktiv del i demokratiske processer. For Malene Grandjean handler det ikke udelukkende om, at melde sig ind i et parti eller at være kandidat til Kommunalbestyrelsen, Regionsrådet eller Folketinget. Det handler i lige så høj grad om, at være en del af forskellige interesseorganisationer, herunder at tage del i bestyrelsesarbejde. For her mangler der også kvinder. 

”Mange kvinder er demokratisk interesseret, og det behøver ikke, at være et politisk felt. Derudover har jeg også tidligere haft en lille kaffeklub på tværs af partier i Kalundborg, hvor vi diskuterede, hvad vi kan gøre for, at flere kvinder blander sig i debatten uanset, om den er politisk eller ej. Derfor har jeg valgt at snakke med 12 kvindelige politikere om, hvad der har bragt dem ind i politik,” fortæller Malene Grandjean.

Især kvinder bryder sig ikke om tonen

Ifølge Malene Grandjean oplever mange, især kvinder, at der er meget grimt i politik, herunder når man bekender kulør og fortæller offentligheden, hvilket parti man hører til. Men hun ønsker at formidle ud, at der også er mange gode sider ved det politiske liv.

”Jeg synes, at kvindeperspektivet er interessant, og jeg håber på, at mine podcast kan give et mere nuanceret billede af, at bevæge sig ind på den demokratiske platform og i den politisk verden, for den indeholder smukke og spændende ting - ikke kun mudderkast og hårdt arbejde. Det skulle gerne give flere kvinder lyst til at deltage. Jeg har sparret med mange nye kandidater, og de kvinder, jeg har sparret med, har italesat, at det er lidt voldsomt og angstprovokerende, når man offentligt tilkendegiver hvilket parti, man stiller op for. De har en oplevelse af, at der er meget grimt i politik. Men der er også mange gode ting i politik,” fortæller hun, og fortsætter: ”Vi har på mange måder ligestilling i Danmark – Kvinder har som udgangspunkt de samme muligheder som mænd, men alligevel er der langt færre kvinder i ledende topstillinger i både det offentlige og private erhvervsliv, og der er langt færre kvinder, der vælger at træde frem politisk. Selv om vi, i Danmark, har lige adgang til deltagelse på diverse demokratiske platforme, så ligger Danmark ifølge World Economic Forum på en 29. plads over de mest ligestillede lande i Verden imens vores nabolande Island, Finland, Norge og Sverige er henholdsvis nummer 1, 2, 3 og fem på listen.”

Flere kvinder i politik

Ved sidste Folketingsvalg i 2019 var kun 35% af de opstillede kandidater kvinder og fordelingen er endnu mere skæv, når vi ser på kommunerne. Før kommunalvalget i november 2021 var kun 13 ud af de 98 borgmestre kvinder. Ved sidste valg var der en markant fremgang, og nu er 20 ud af de 98 borgmestre kvinder. Ser man på andelen af kvinder i kommunalbestyrelserne rundt om i landet, er 36% af dem kvinder efter sidste valg mod 33 ved forrige valg. I Kalundborg Kommune er 9 af de 27 nye medlemmer af Kommunalbestyrelsen kvinder, hvilket er lidt under landsgennemsnittet. To af kvinderne er gæster i Malenes podcast: Kristine Vesterskov Olsen fra socialdemokratiet, som netop har taget hul på sin anden periode i kommunalbestyrelsen og Henriette Ergemann fra Ny Borgerlige, som er den anden gæst, er ny i kommunalpolitik og helt ny i det politiske arbejde.   

Idéen om podcast fungerer

Idéen om at lave podcasts og videoer var egentlig Malene Grandjeans døtres. Hun havde brug for en god måde, hvorpå hun kunne komme ud med sine budskaber på, og her kom de så med idéen om podcasts og fredagsvideoer. Malene Grandjean har sidenhen fået god respons på de ti podcast, som hun lavede tidligere, og har derfor fået blod på tanden – og laver altså nu de 12 nye podcast med kvindelige politikere.

”Jeg kunne lide idéen, men havde ingen erfaring med podcasts overhovedet, så jeg kontaktede Freja fra Skaberzonen, og hun hjalp mig i gang. Det blev til ’Tirsdag Talk’ med ti forskellige mennesker. Nu, hvor podcasten kommer til at handle om politik, vil jeg gerne fokusere på, at det ikke er noget, man behøver at være født ind i. Jeg vil gerne formidle, at alle kan interesse sig for politik. Man kan også være udenfor et politisk parti, men være politisk aktiv,” siger Malene Grandjean.

Skaberzonen sørger for, at ’Tirsdag Talk’ bliver lagt ud på diverse platformen, hvor man henter podcasts, og Malene Grandjean lægger ligeledes link ud til de forskellige podcasts på sin LinedIn samt Facdbook-profil. Hvis man vil lytte med, kan man fx også gå ind på Spotify og søge på ”tirsdags talk”.

Del