Planer, der skal udvikle kulturlivet i Kalundborg

Udvalget arbejder målrettet med forskellige indsatser for at sikre, at Kalundborg Kommune forbliver, og bliver et endnu mere attraktivt sted at bo og leve for alle borgere.

Planer, der skal udvikle kulturlivet i Kalundborg
Kalundborg Kommunes Kultur- og Fritidsudvalg præsenterer deres konkrete planer for at understøtte og udvikle kultur- og fritidslivet i kommunen. Arkivfoto: Jens Nielsen.

gitte@tv-kalundborg.dk

Kalundborg Kommunes Kultur- og Fritidsudvalg præsenterer deres konkrete planer for at understøtte og udvikle kultur- og fritidslivet i kommunen. Udvalget arbejder målrettet med forskellige indsatser for at sikre, at Kalundborg Kommune forbliver, og bliver et endnu mere attraktivt sted at bo og leve for alle borgere. Det skriver Kalundborg Kommune i en pressemeddelelse.

Kultur- og Fritidsudvalgets fokus på kultur og fællesskaber er en del af en kommunens udviklingsstrategi, der også involverer private aktører og fonde for at fremme kulturudviklingen i kommunen.

Nøje udvalgte initiativer

Formand for udvalget, Hans Munk, understreger behovet for at prioritere en række initiativer: ”Udvalget har valgt at sætte spotlight på specifikke initiativer i den nuværende kommunalbestyrelsesperiode. Disse initiativer er nøje udvalgt for at kunne skabe resultater på både kort og lang sigt,” siger han.

Med afsæt i Kulturanalysen, dialogen og tilbagemeldinger præsenterer Kultur- og Fritidsudvalget seks konkrete indsatser, som sættes i gang, til at øge synligheden, støtte samarbejdet blandt kulturaktører og forbedre de kulturelle faciliteter. Kultur- og Fritidsudvalget ser frem til at se de positive effekter af disse initiativer på kort- og lang sigt, ligesom man ser frem til de konkrete arbejder med de relevante interessenter som frivillige, kulturinstitutioner, kommercielle aktører og alle alder er selvfølgelig velkommen at følge med.

De seks indsatser, der sættes i gang

  • Indsats 1: Synlighed af kulturaktiviteter. Udvalget vil integrere en mere interaktiv og brugervenlig platform, hvor borgere kan få adgang til information om kommende kulturelle arrangementer. Dette initiativ starter i 4. kvartal 2024.
  • Indsats 2: Prioritering af midler/tilskud til arrangører, der går sammen. For at fremme samarbejde og innovation inden for kunst- og kulturområdet, vil midler og tilskud prioriteres til arrangører, der indgår i partnerskaber. Drøftelserne starter i december 2024.
  • Indsats 3: Professionel scene for kunst med over 300 publikummer. En investering på 300.000 kr. er afsat til at afklare rammerne for en ny professionel scene i Kalundborg by. Arbejdet starter primo 2025. Efterfølgende skal scene etableres hvor der allerede nu er afsat 10. mio. kr. til.
  • Indsats 4: Indhold i kulturhus på havnen. Det kommende Kulturhus i den Bynære Havnepark vil inkludere faciliteter som bibliotek, Borgerservice, og en scene/Black Box til 150 publikummer. På anden sal er der faciliteter som kan anvendes uafhængigt af resten af huset til kulturelle aktiviteter. Arbejdet starter i 2. halvdel af 2025.
  • Indsats 5: Etablering af netværksgrupper. For at få flere kulturaktører, både frivillige og kommercielle, til at deltage i udviklingen af kulturlivet, og for at få opbygget flere muligheder for synergier, samspil og ikke mindst også erfaringsudveksling, vil udvalget facilitere to netværker med fokus på samspillet mellem kommunen og aktørerne, og indbyrdes mellem aktørerne. Arbejdet starter i december 2024.
  • Indsats 6: Udarbejdelse af ny kulturstrategi. På baggrund af de ovenstående initiativer og resultater fra kulturanalysen, vil der blive udarbejdet en ny kulturstrategi, der forventes påbegyndt primo 2025.

Tværgående samarbejde og kulturelle initiativer

Der er fokus på tværgående samarbejde med kommunens øvrige politiske udvalg. Kultur- og fritidsområdet skal bidrage til at løfte særlige problemstillinger på områder som sund aldring, børn og unges trivsel, og social sammenhængskraft.

”Et eksempel på dette er KUMULT-samarbejdet med vores nabokommuner og samarbejdet mellem Høng Skole og biblioteket, som har forbedret elevernes læsefærdigheder” fortæller næstformand i udvalget,” siger Esben Hansen (S), og fortsætter: ”Dette tværgående samarbejde skal vi have mere af.”

I forhold til Kommunalbestyrelsens beslutninger udtaler medlem af Kultur-og Fritidsudvalget Aase Due: ”Der har, i dialogen, været mange gode input, og udover de konkrete initiativer, vi nu skal arbejde med, har Kommunalbestyrelsen i denne periode i hvert fald besluttet og disponeret på den gode side af 100 mio. kr. på kulturel og idræts funktioner.”  

Anerkender frivilliges indsats

Udvalget anerkender også den uvurderlige indsats fra de mange frivillige organisationer og foreninger, der bidrager til kultur- og fritidsområdet, skriver kommunen i pressemeddelelsen.

”Frivillige er en hjørnesten i at skabe fællesskaber, der binder kommunen sammen. På den måde har de en afgørende betydning for Kalundborg Kommune er et godt sted at være for både tilflyttere, studerende og borgere med international baggrund,” siger medlem af Kultur- og Fritidsudvalget Mustapha Badr (V).

Del