Pinligt – DSB flager døgnet rundt

Pinligt siger chef for stationsservice ved DSB, der lover at flaget bliver taget ned med det samme.

Pinligt – DSB flager døgnet rundt Splitflaget på Kalundborg Station har været hejst hele døgnet rundt siden onsdag morgen. Pinligt siger en række af TV-Kalundborgs læsere. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Splitflaget på Kalundborg Station har siden onsdag morgen været hejst i flagstangen hele døgnet rundt. Pinligt siger chef for stationsservice ved DSB, der lover at flaget bliver taget ned med det samme.

I forbindelse med Valdemarsdag i onsdags blev splitflaget på Kalundborg Station hejst i flagstangen helt som normalt på en af de mange officielle flagdage i Danmark. Men her fredag morgen hænger flaget der stadigvæk og har gjort det hele døgnet rundt siden onsdag morgen, det har fået flere af TV-Kalundborgs læsere til at reagere og kalder det pinligt og mangel på respekt for Dannebrog.

Jørgen Rasmussen, der er chef for stationsservice ved DSB, er overrasket over at flaget ikke er taget ned og kalder det meget pinligt.

”Det er meget pinligt, det får vi gjort noget ved med det samme, det er på ingen måde godt nok, det er en opgave som er udliciteret til Dantaxi men hvis de ikke kan finde ud af det må vi finde nogle andre til at løse opgaven,” siger Jørgen Rasmussen.

Flere læsere fortæller også, at på H.K.H Kronprinsesse Marys fødselsdag og H.K.H. Prinsesse Maries fødselsdag henholdsvis d. 5. og 6. februar var flaget slet ikke hejst selv om det er officielle flagdage. Så tilsyneladende er der plads til forbedring med hensyn til flagning på Kalundborg Station.

Flagregler

Der findes ingen egentlige love for, hvordan du må flage med Dannebrog. Men det anses ikke som god skik og brug at flage døgnet rundt. At flage med Dannebrog er forbundet med en række traditioner og flagregler, som er blevet til kutyme for, hvordan du omgås Dannebrog med respekt.

I forhold til at flage med Dannebrog om natten så er det som udgangspunkt ikke en synderligt god ide. Traditionen tro må flaget blive hejst ved solopgang, og det skal ned igen ved solnedgang. Flager du efter solnedgang, flager du ifølge et gammelt ordsprog ‘for Fanden’.

Skulle du på grund af en uskyldig forglemmelse komme til at flage efter solnedgang, er du ikke en decideret lovbryder. Men det vil helt sikkert være mest velanset, at du følger de traditioner og flagregler, som har varet ved gennem de sidste mange år og generationer.

Hvem må flage med splitflag?

Kongehuset, statsinstitutioner og lystbåde er de få særligt udnævnte, der må flage med splitflag. Derudover kan visse private institutioner og firmaer også godt få lov, men det kræver, at de har indhentet en særlig tilladelse.

Et splitflag ligner et helt almindeligt dannebrogsflag, som er splittet i to ude i enden. Navnet angiver altså tydeligt hvilket flag, der er tale om, og mange forbinder da også denne form for Dannebrog med det danske kongehus.

Del