Patienter tilbydes samlet behandling

Tilbuddet har givet patienterne langt færre dage med indlæggelse, og gør dem bedre til at klare hverdagen med en psykisk sygdom.

Patienter tilbydes samlet behandling
Samlet behandling til patienter med diabetes og psykisk sygdom bliver nu udvidet til hele Region Sjælland.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Samlet behandling til patienter med diabetes og psykisk sygdom bliver nu udvidet til hele Region Sjælland. Tilbuddet har givet patienterne langt færre dage med indlæggelse, og gør dem bedre til at klare hverdagen med en psykisk sygdom.

I Fusionsklinikken får patienterne behandling for både diabetes og svær psykisk sygdom. Som udgangspunkt er det klinikken, der kommer til patienterne og ikke omvendt. Det betyder, at sygeplejerskerne kører hjem til patienterne og laver undersøgelser og behandling dér. Det skriver Region Sjælland i en pressemeddelelse.

Fusionsklinikken i Psykiatrien Slagelse har de sidste fem år, som det eneste sted i Danmark, integreret og samordnet det somatiske og psykiatriske behandlingsforløb for patienter med svær psykisk sygdom. Tilbuddet bliver nu udvidet til at omfatte patienter i hele Region Sjælland. Fusionsklinikken er etableret i et samarbejde mellem Psykiatrien Vest og Steno Diabetes Center Sjælland med god lægefaglig støtte fra endokrinologerne på Slagelse Sygehus.

“Som politikere og sundhedsvæsen har vi et ansvar for at hjælpe dem, der har allermest brug for det. Det gør vi med Fusionsklinikken, hvor vi hjælper de patienter, som har brug for, at vi ikke kun kigger på deres ene diagnose, men på dem som hele mennesker,” siger Trine Birk Andersen, regionsrådsformand i Region Sjælland, og fortsætter: “Derfor er det rigtig positivt, at vi nu udvider Fusionsklinikken og giver endnu flere patienter i Region Sjælland adgang til en behandling, der allerede har vist flotte resultater. Det er samtidig et godt eksempel på, hvordan vi skaber værdi for patienterne ved at tænke psykiatri og somatik sammen – og dermed gøre en reel forskel for nogle af vores mest sårbare borgere.”

To sygdomsforløb ét sted

I Fusionsklinikken får patienterne behandling for både diabetes og svær psykiske sygdom. Det betyder, at patienterne kun skal have kontakt til et sted. Sygeplejersker og andre medarbejdere i klinikken har alle blik for begge sygdomme, og hvordan de påvirker hinanden.

“Patienternes psykiske sygdom har tidligere spændt ben for deres diabetesbehandling. Hvis du hører stemmer, der siger, at du ikke er noget værd, kan det synes ligegyldigt at spise rigtigt eller møde op til din lægeaftaler. Vores kendskab til begge sygdomme er helt afgørende for patienterne,” siger Mette Wallbohm Olsen, centerchef hos Steno Diabetes Center Sjælland og leder af Fusionsklinikken.

Diabetes og psykisk tilstand forbedret

Fusionsklinikken kan se forbedringer både i patienternes psykiske tilstand og deres diabetes, efter de er startet i klinikken. Patienterne har et mere stabilt blodsukker og 26 procent færre indlæggelsesdage efter minimum et års forløb.

“Vi ved, at et stabilt blodsukker har en positiv indvirkning på patienternes diabetes og de sygdomme, der følger med, men patienterne oplever også, at det har en positiv indvirkning på deres psykiske tilstand. Vores patienter fortæller, at når de har højt blodsukker, så bliver stemmerne i hovedet også højere,” siger Mette Wallbohm Olsen.

Et ustabilt blodsukker kan i sidste ende give syreforgiftning eller akut lavt blodsukker, der kan være livstruende og kræve indlæggelse. Det samme gælder for forværring af patienternes psykiske sygdom.

Klinikken kommer til patienten

Som udgangspunkt er det klinikken, der kommer til patienterne og ikke omvendt. Det betyder, at sygeplejerskerne kører hjem til patienterne og laver undersøgelser og behandling dér. Det gælder særligt for de patienter, der ikke tidligere har kunnet overskue at møde op på sygehuset og i psykiatrien til behandlinger. Fusionsklinikken skruer samtidig også op og ned for kontakten til patienterne alt efter, hvilke behov patienterne har.

“Hvis patienter pludselig får det værre, rykker vi tættere på, og fjerner os langsomt igen, når de får det bedre, så patienterne igen kan tage det primære ansvar for deres sygdom og liv,” siger Mette Wallbohm Olsen.

Ordningen følger med i udvidelsen af Fusionsklinikken, så patienterne får tilbud om hjælp tæt på, uanset hvor i regionen de bor.

Del