Overvejer fremtiden for Kino Den Blå Engel

”Jeg har bestemt mig til, at hvis det ligner noget rigtigt møg den 1. januar, så kommer jeg ikke til at hælde flere penge ned i et sort hul"

Overvejer fremtiden for Kino Den Blå Engel
Brian Sønder Andersen vil ikke hælde penge ned i et stort sort hul for at Kino Den Blå Engel kan overleve. Arkivfoto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

De stigende energipriser truer små biografer på livet, også Kino Den Blå Engel i Kalundborg. Brian Sønder Andersen overvejer situationen frem til d. 1. januar 2023 om det bliver bedre med hensyn til høje energipriser, og i værste fald hvad der skal ske.

 

Først var de danske biografer ramt af coronanedlukninger og nu er det dyre varme og elregninger der kæmpes med.

 

Brancheorganisationen Danske Biografer advarer alle filmelskere om, at flere af de små sale snart kan blive tvunget til at lukke og slukke for forretningen.

”Det er en vanvittig høj pris at betale, når politikerne samtidig taler om et land i balance. Biograferne er jo det mest decentrale, prisbillige og ikke-subsidierede kulturtilbud herhjemme,” siger Michael Valentin, adm. direktør hos Danske Biografer til Jyllandsposten.

 

I Kino den Blå Engel kæmpes der også med store regninger til varme og el, selv om der slukkes for stort set alt når biografen ikke er åben, det er nærmest kun tyverialarmen som er tændt når Kino Den Blå Engel er lukket for publikum.

 

 

”Vi får elregninger på 35.000 kr. i nogle af månederne, det får en ende. Jeg kommer ikke til at køre derudad på en kassekredit i håbet om, at det bliver bedre på et tidspunkt, og skal skubbe en gæld foran mig i mange år,” fortæller Brian Sønder Andersen, indehaver af Kino den Blå Engel, og fortsætter,

”Jeg har bestemt mig til, at hvis det ligner noget rigtigt møg den 1. januar, så kommer jeg ikke til at hælde flere penge ned i et sort hul, men hvis der er lys for enden af tunnellen køre vi på med krum hals helt sikkert”.

 

Midt i valgkampen sender direktøren for Danske Biografer derfor en appel til politikerne om at kompensere biograferne uden modregning, fordi mange af dem ovenikøbet slås med den udskudte moms fra coronanedlukningerne.

 

”Vi håber, at politikerne vil betænke os med en eller anden form for energistøtte. Hvordan den skal skrues sammen, har vi ikke et konkret bud på, men vi siger nej tak til sindrige låneordninger og administrativt tunge hjælpepakker, for den slags har flere af vores medlemmer fået fingrene alvorligt i klemme på,” forklarer Michael Valentin til Jyllandsposten.

 

Kino Den Blå Engel er ikke kun en biograf, det er også et sted hvor skoleelever undervises og benyttes også som koncertsal for en lang række af kulturelle arrangementer, og vil på mange måder gøre Kalundborg som by, mere fattig hvis der ikke længere findes en biograf.

 

”Ud over de store regninger, så mærker vi det også på billetsalget til flere af vores arrangementer, publikum holder på pengene i en tid som er svær for alle i landet,” siger Brian Sønder Andersen.

Del