Optagelser på Røsnæs til DR-dramadokumentar
Thomas Diepeveen spiller rollen som guldaldermaleren Johan Thomas Lundbye, født 1818 i Kalundborg, i en dramadokumentar, som til efteråret vises på DR TV. Optagelserne har fundet sted på Røsnæs

Af Jens Nielsen
DR TV viser en dramadokumentar til efteråret om guldaldermaleren Johan Thomas Lundbye. Flere af optagelserne har fundet sted i denne uge på Røsnæs. Filmholdet har nydt godt af flere af de 18 Lundbye landmark som den lokale Lundbyekomité står bag.
- Og så må du godt lige dyppe penslen en gang, inden du maler videre.
Instruktør Thomas Roger Henrichsen forklarer, hvordan han godt vil have skuespiller Thomas Diepeveen til at agere, mens han sidder med sit malegrej i dyb koncentration på stranden ved Helles Klint.
-Klar til optagelse – og værs’go, lyder kommandoen.
Thomas Diepeveen spiller rollen som guldaldermaleren Johan Thomas Lundbye, født 1818 i Kalundborg, i en dramadokumentar, som til efteråret vises på DR TV.
De sidste optagelser har netop fundet sted på fire udvalgte lokaliteter på Lundbyes elskede Røsnæs, hvor filmholdet fra produktionsselskabet Thin Green Line var i sving fra sidst på formiddagen til solnedgang.
Netop Helles Klint var et af Lundbyes mest yndede Røsnæs-motiver, men holdet var også omkring stranden ved Elverdam og stensætningen med Hundehovedet på Raklev Høje, før dagen og optagelserne sluttede med solnedgang over betagende Vindekilde.
God gavn af landmarks
-Vi var fra starten klar over, at vi skulle optage on location ved Kalundborg, hvor Lundbye hentede mange af sine motiver. Så det kom meget tilpas, da vi blev opmærksomme på det store Lundbye landmark-projekt, fortæller producer Lars Rønnow Torp.
Lundbyes foretrukne motiver er kortlagt og lige til at udforske via de 18 landmarks på Røsnæs, Asnæs og i Kalundborg, som den lokale Lundbyekomité står bag. Det har filmholdet nydt godt af.
To dage før turen til Røsnæs filmede holdet på Selsø Slot i Hornsherred, hvor et mindre og ydmygt lokale optrådte som Lundbyes københavnske kunstnerhybel. Og hvor billedkunstner og medlem af Lundbyekomitéen Maja Lisa Engelhardt blev interviewet til dokumentaren som passioneret Lundbye-discipel.
Fire portrætter
Filmen om Lundbye indgår i en serie på fire med fællestitlen ”Store danske kunstnere”. De tre andre er Bertel Thorvaldsen, Anne Marie Carl-Nielsen og Elisabeth Jerichau Baumann. Filmene kan ses på DR TV fra midten af november i år. Og det er aftalt, at den vises på Lundbye Kunstfestival 2024.
-De fire kunstnere er valgt ud fra, at de skal have kunsthistorisk relevans og være nogenlunde alment kendte, og der skal være en god historie at fortælle. Og i Lundbyes tilfælde kan man ikke finde en bedre repræsentant for 1800-tallets danske guldalder, fastslår Lars Rønnow Torp.