Olivenolie er ikke kun fup og svindel

Birgitte Boserup, Saltoftehus, importør af K. Larsen ekstra jomfru olivenolie, og købmand Peter Egebæk, Meny Kalundborg. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Meny Kalundborg slår et slag for K. Larsen ekstra jomfru olivenolie fra Portugal, som har lokale rødder fra Vestsjælland. Opmærksomheden på olivenolien kommer efter at der mange steder er konstateret omfattende svindel med netop olivenolie.

Fødevarestyrelsen har netop påvist omfattende snyd med olivenolie. En lang række ekstra jomfruolivenolier, solgt i danske supermarkeder, er slet ikke jomfru. Ud af 35 testede ekstra jomfruolivenolier var kun 6 af dem reelt ekstra jomfru, 12 af de testede olivenolier er af så dårlig kvalitet, at de er uegnede til menneskeføde.

Ekstra jomfru olivenolie er fra Italien, Spanien eller Grækenland. Sådan er det bare. Men sådan behøver det absolut ikke at være. Alternativet kommer fra Portugal, hvor Dorte og Karsten Larsen, der stammer fra Vestsjælland, i dag producerer K. Larsens ekstra jomfru olivenolie, en portugisisk olivenolie af gourmet-kvalitet.

K. Larsen olivenolien har været på hylderne hos Meny i Kalundborg det sidste års tid, men har nu fået en mere fremtrædende plads efter skriverierne om de mange dårlige olivenolier.

”Vi har en historie at fortælle og vil gerne fremhæve dette lækre produkt, som faktisk også har en lokal historie”, siger købmand Peter Egebæk fra Meny Kalundborg.

Gourmetkvalitet

Dorte og Karsten Larsen forlod Vestsjælland i 1982 til fordel for Portugals varme sydlandske klima. Karsten stammer fra Svinningeegnen mens Dorte stammer fra Kaldredgården.

På deres 560 ha. store gård i provinsen alentejo dyrker parret foruden grøntsager nu 220 ha med kvalitets oliven. Efter mange års erfaring, har de nu nået så høj kvalitet, at de kan sælge olien i Danmark som gourmet ekstra jomfru olivenolie.

Olien er er baseret på 100 % ren olivensaft fra nyplukkede, sunde, friske og modne oliven, og betyder, at man i dag er blandt de 3-5 procent af Europa’s olivenolieproducenter, der kan levere gourmet-kvalitet.

Den lækre K. Larsens ekstra jomfru olivenolie importeres af Birgitte Boserup fra Saltoftehus ved Svebølle, og på Vestsjælland kan olivenolien kun købes hos Meny Kalundborg.

Del