Olieraffinaderi i en tid med grøn omstilling

Kalundborg Refinery er Danmarks største raffinaderi og bearbejder 5,5 millioner tons råolie, kondensat og blandeprodukt hvert år.

Olieraffinaderi i en tid med grøn omstilling
DI Vestsjælland besøgte Kalundborg Refinery. Her A. Gary Klesch, Wouter de Jong og repræsentanter fra DI Vestsjælland. Foto: Jens Nielsen

Kalundborg Refinery åbnede i sidste uge dørene for DI Vestsjællands medlemsvirksomheder. Medlemsarrangementet blev krydret med fornemt besøg af A. Gary Klesch, stifter og formand hos Klesch Group, samt vicedirektør hos Dansk Industri, Troels Ranis.

Kalundborg Refinery åbnede i sidste uge dørene for DI Vestsjælland under overskriften ’Kalundborg Refinery – Olieraffinaderi i en tid med grøn omstilling’.

Foreningens medlemmer blev budt varmt velkommen af A. Gary Klesch, stifter af og formand for Klesch Group, der overtog raffinaderiet i Kalundborg i 2022. Danmarks største raffinaderi har siden da – og er stadig – i transformation. Netop raffinaderiets rolle i morgendagens energisystem var temaet for medlemsarrangement.

I salen sad Troels Ranis, vicedirektør i Dansk Industri og direktør for branchefællesskabet DI Energi, og overværede præsentationen:

På mit besøg på raffinaderiet i Kalundborg var det tydeligt at mærke, hvordan de arbejder med den grønne omstilling. De er en af relativt få danske brintaftagere på kommercielt niveau, og derfor er det en vigtig aktør at have på banen, når udbud og efterspørgsel skal industrialiseres. Men de koncentrerer sig også om det øvrige energisystem, for overskudsvarmen fra raffinaderiproduktionen vil de gerne have overført til fjernvarmen, og så arbejder de på at kunne fange CO2’en, som efterfølgende skal lagres og give os de nødvendige reduktioner,” siger Troels Ranis.

Medlemsarrangementet blev rundet af med en rundvisning på selve raffinaderiet. Her fik medlemmerne et unikt indblik i processerne bag de produkter, der forsyner Danmark med energi.

Det var meget spændende at besøge Kalundborg Refinery og se det største raffinaderi i landet. Og især var det utrolig interessant at høre om arbejdet med den grønne omstilling og de barrierer, der er for at gøre politiske fremtidsambitioner til virkelighed,” siger Albert Christiansen, næstformand i DI Vestsjælland.

Lokalforankrede samarbejder

DI Vestsjælland repræsenterer godt 885 medlemsvirksomheder i regionens seks kommuner. Netop lokale fællesskaber og -samarbejder har i mange år været dybt forankret i Kalundborg Refinerys måde at arbejde på.

Hos Kalundborg Refinery tror vi på synergi gennem samarbejde – særligt lokalt. Vi er derfor glade for, at vi kunne invitere DI Vestsjællands medlemmer inden for raffinaderiets døre. Jeg har tillid til, at vi sammen kan skabe gode, lokale vilkår og vækst. Jeg ser frem til yderligere samarbejde,” fortæller administrerende direktør hos Kalundborg Refinery, Wouter de Jong.

Kalundborg Refinery er Danmarks største raffinaderi og bearbejder 5,5 millioner tons råolie, kondensat og blandeprodukt hvert år. Udover raffinaderi, tank- og havneanlæg omfatter virksomheden også to produktterminaler i Kalundborg og Hedehusene.

Del