Ølbrygning i en mandskabsvogn! Tja, hvorfor ikke?

Hos Beer by Andersen foregår produktionen i en fødevaregodkendt mandskabsvogn på en landejendom i Svenstrup ved Kalundborg. Selvom pladsen er trang, så ryger der litervis af øl i flaskerne.

Ølbrygning i en mandskabsvogn! Tja, hvorfor ikke?
Michael Andersen deltog i et "bryg-selv-øl-kursus" i 2017, og det blev startskuddet til Beer by Andersen, et nanobryggeri i Svenstrup ved Kalundborg. Foto: Merete Jensen

Af Merete Jensen, merete@tv-kalundborg.dk

Det kan være svært at forestille sig, at et helt bryggeri kan være ”mast” inde i en almindelig mandskabsvogn, men det er ikke desto mindre tilfældet med Svenstrup-bryggeriet, Beer by Andersen. Det lille nanobryggeri ligger små otte kilometer fra Kalundborg centrum.

På trods af de få kvadratmeter, så er der masser af plads til dét, der skal være plads til. Alt har en funktion, et formål, og brygmester Michael Andersen har endda måttet opfinde forskellige aggregater såsom en damper, et køleanlæg og forskellige andre funktioner som optimerer hans ølproduktion. Der er lidt ”Ole-opfinder” i ham, det indrømmer han gerne.

Ude godt – men hjemme bedst

Michael Andersen bor sammen med sin hustru, Tina, på en skøn landejendom i Svenstrup, hvor der er højt til himlen, natur og ro – helt ro! Michael Andersen er opvokset i Rørby, hvor han også har spillet fodbold det meste af sin ungdom. Han blev uddannet mejerist, men det var i sidste ende Novo Nordisk, der trak.

- Jeg var ansat på Novo Nordisk i 11 år, inden jeg ville prøve noget andet. Derfor blev jeg ansat hos PK Chemicals i Køge, hvor jeg gennem 18 år fik forskellige spændende faglige udfordringer. Men det blev altså i sidste ende Novo Nordisk, jeg vendte tilbage til. De seneste fem år har jeg været kalibreringstekniker her i Kalundborg, og jeg er vild med mit job og mine kolleger, siger han.

Ølbrygning ved vaskemaskinen

Men så er der dét med øllen! Egentlig har Michael Andersen altid haft en interesse i øl og ølproduktion. Især tjekkisk og belgisk øl er han fascineret af. Idéen om at lære at brygge øl lå derfor lige til højrebenet.

- Da jeg blev 50 år i 2017, fik jeg af min hustru et gavekort til et ølbrygningskursus i Kastrup. Selvom det var et godt og hyggeligt koncept, så var jeg skuffet over, at vi ”bare” skulle arbejde med forarbejdede produkter – vi fik ikke rigtig fingrene i selve processen, og det gjorde mig bare endnu mere nysgerrig, fortæller Michael Andersen.

Han erhvervede sig et ølbrygnings-prøvekit og fik produceret en ganske udmærket øl. Herefter turde han for alvor begive sig ud i reel ølbrygning – kimen til passionen var lagt. Dengang boede parret i Ringsted, og de massive 20-liters gryder blev klemt inde mellem vaskemaskine og tørretumbler.

Flot anerkendelse

- Jeg så et opslag i 2018 om en ølfestival på Esrum Kloster og spurgte Michael, om ikke vi skulle tilmelde os. På det tidspunkt havde Michael brygget to øltyper, så vi tog den mørkeste øl med, Klosterøllen, og endte sørme med at blive nummer to både hos smagsdommerne og blandt publikum, fortæller Tina Andersen som er uddannet pædagog. Hun er pr. 1. januar 2023 deltidsansat i Beer by Andersen, hvor hun skal stå for det administrative arbejde der knytter sig til virksomheden.

I dag har Beer by Andersen ni forskellige øltyper og to sæsonøl. Det lille nanobryggeri blev fødevaregodkendt i 2021, og ud over, at bryggers-bryggeriet i Ringsted er flyttet til en fødevaregodkendt mandskabsvogn på Svenstrupvej, så er drømmen om at etablere et større bryggeri i en tilbygning til ejendommen ikke langt væk.

Specialøl med lokale urter

- Tina og jeg drømmer om at flytte bryggeriet ud i en tilbygning, og så lave en butik med salg af øl og brugskunst. En slags beværtning, hvor man kan slappe af og nyde en god øl, siger Michael Andersen. Han fortæller, at man i øjeblikket kan købe øllen på privatadressen på Svenstrupvej 123 – efter aftale, eller når ”åbent-skiltet” er oppe, samt i Café Edderfuglen på spidsen af Røsnæs. Faktisk er Michael i disse dage i gang med at brygge en specialøl for Café Edderfuglen, der blandt andet indeholder ”knoldet mjødurt” som vokser på Røsnæs. Øllen, som endnu ikke har fået et navn, bliver lanceret en gang i februar – naturligvis på Café Edderfuglen.

- I de seneste ni måneder har vi brygget 1.200 liter øl – altså 2.400 flasker, som alle er brygget, tappet, kapslet og har fået etiket og pantmærke på med håndkraft. Alt arbejde foregår manuelt, men vi hygger os med det. Den brugte malt får en lokal landmand, så han kan fodre med det, og ellers er malten fortrinlig til både kiks og rugbrød. Så man kan egentlig sige, at vi også har lidt bæredygtighed hos Beer by Andersen, forklarer han med et smil.

Hvis man ønsker at holde sig orienteret med Beer by Andersens åbningstider, så kan man gå på hjemmesiden www.beerbyandersen.com, Facebook eller Instagram.

Del