Øget elforbrug om natten bekymrer brandvæsen

"Det kan det ikke understreges tydeligt nok hvor vigtigt det er at have en virksom røgalarm, det er den billigste livsforsikring du kan have.”

Øget elforbrug om natten bekymrer brandvæsen

Af Jens Nielsen

Flere bruger el i aften- og nattetimerne, og det øger risikoen for el-relaterede brande, advarer beredskabet. Hvert år rykker danske brandvæsener ud til omkring 3.500 brande i boliger. Mindst 10 procent af dem er relateret til elprodukter eller -installationer.

Stigende priser på el har fået danskerne til at rykke en større del af elforbruget til aften- og nattetimerne, hvor elprisen ofte er lavere.

Men selv om det gavner elregningen, er det ikke nødvendigvis godt for brandsikkerheden.

Sådan lyder det fra Danske Beredskaber - sammenslutningen af de kommunale beredskabsenheder.

”Jeg kan godt forstå, at folk gerne vil bruge strøm, når det er billigt. Men ud fra en brandsikkerhedsmæssig vinkel er det faktisk ikke særlig hensigtsmæssigt, at man bruger el apparater eller lader batterier op om natten, hvor man ikke har dem under opsyn,” siger Morten Hansen, områdeleder for Sekretariat & Uddannelse i Vestsjællands Brandvæsen.

Rykker elforbruget til natten

Brancheorganisationen Green Power Denmark offentliggjorde tidligere på efteråret tal, der viser, at danskerne har ændret på forbrugsmønsteret i lyset af de stigende elpriser.

Tallene viste, at en større del af elforbruget er rykket til de sene timer mellem klokken 22 om aftenen og klokken 02 om natten.

Dermed flyttes en del af forbruget fra tidsrummet mellem klokken 17 og klokken 20, som elselskaberne normalt kalder "kogespidsen". Det er det tidspunkt, hvor familierne typisk laver mad, og hvor elprisen ofte er højest.

En røgalarm er den billigste livsforsikring

Mindst én gang om ugen rykker brandvæsenet ud et sted i landet til en brand forårsaget af en tørretumbler.

Vil man have vaskemaskinen eller tørretumbleren til at køre om natten for at spare strøm, bør man ifølge Morten Hansen gardere sig med en røgalarm.

”En typisk brand i en elinstallation eller hvidevare starter typisk med noget røgudvikling, det er sjældent, at det hele står i lys lue på få sekunder, derfor vil man blive varslet i ordentlig tid hvis man har en røgalarm, inden hele huset står i brand, og på den måde kan nå at slippe ud med livet i behold,” fortæller Morten Hansen, og fortsætter,

”Mange har måske kun en røgalarm som sidder i soveværelset, men det er faktisk ikke så hensigtsmæssigt, for den detekterer først når røgen rammer den, og så er flugtvejen måske spærret, derfor er det bedre at sætte røgalarmen i nærheden af sine elektriske apparater, og gerne flere røgalarmer som er serieforbundet så alle alarmer går i gang samtidig, og så kan det ikke understreges tydeligt nok hvor vigtigt det er at have en virksom røgalarm, det er den billigste livsforsikring du kan have.”

Morten Hansen oplyser, at i de fleste brande hvor personer indebrænder, var der ikke er virksom røgalarm.

Cirka 75 procent af de danske hjem er udstyret med en eller flere røgalarmer.

Se flere gode råd på Brandsikkerbolig.dk

Del