Nytårsparade: 263 gange rykkede brandvæsenet ud i Kalundborg sidste år

Brandmændene har i 2023 bl.a. været på øvelse i maskinrummet på et dykkerskib. De har afholdt øvelse ombord på et af verdens største krydstogtskibe og der har været øvelse på det nye store byggeri hos Novo Nordisk.

Nytårsparade: 263 gange rykkede brandvæsenet ud i Kalundborg sidste år
Stationsleder Per Hasselbalch fortalte de fremmødte om året der er gået. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Brandfolk fra stationerne i Kalundborg og Gørlev var lørdag samlet til nytårsparade sammen med en stor del af det administrative personale, familier og andre inviterede gæster. Der var en stor tak til brandfolkene og deres familier for indsatsen i året der er gået.

Fra stationen i Kalundborg under Vestsjællands Brandvæsen er brandfolkene rykket ud 263 gange i 2023. Fra Gørlevstationen er tallet 85 og nødbehandler bilen er rykket ud 374 gange. På Sejerø er der kørt 57 liggende transporter, 26 ture med helikopteren og 3 udkald til brand og færdselsuheld og ellers er meget af året gået med uddannelser og vedligehold af kompetencer. Det kunne stationsleder Per Hasselbalch oplyse da han læste sin beretning op for de omkring 65 fremmødte brandmænd, administration og inviterede gæster som lørdag var samlet i de store garager på brandstationen i Kalundborg til den årlige nytårsparade.

Ammoniak er giftig og ætsende og kræver stor forsigtighed, meget udstyr, som kulde, beskyttelsesdragter, kemikaliedragter og selvfølgelig fuld åndedrætsbeskyttelse og stor sikkerhedsafstand. Det er noget af det som brandmændene bruger meget øvelses tid på og det skulle vise sig at være en god ide.

”Vi bruger meget tid til at træne omkring det, det viste sig i september måned at være en rigtig god ide da Novo Nordisk om natten den 14. september havde et udslip af ammoniak og det vi havde øvet igennem årene, kom til sin ret,” fortæller Per Hasselbalch.

Brandmændene har også været på øvelse i maskinrummet på et dykkerskib. De har afholdt øvelse ombord på et af verdens største krydstogtskibe og der har været øvelse på det nye store byggeri hos Novo Nordisk.

Per Hasselbalch gennemgik en række af de mange opgaver, der er løst gennem hele sidste år. Det er opgaver som brandslukning, redning på havet, frigørelse ved færdselsuheld og et velbesøgt åbent hus på brandstationen er også blevet afviklet.

Nye brandbiler

I hele Vestsjællands Brandvæsen, som tæller Kalundborg, Holbæk og Odsherred kommuner, har der i alt været kørt 1094 udrykninger i 2023, det er på samme niveau som året før.

”Verden omkring os forandrer sig. Krig og ufred ude i verden er blevet hverdag, vejr og klimaforandringer sætter beredskaberne under pres og det mærker vi også i Vestsjællands Brandvæsen. I forhold til ufred mod øst, så er vi ved at tilse beskyttelsesrum i vores tre ejerkommuner, det er en stor mundfuld. Et andet nyt begreb har sneget sig ind i beredskaberne, det er masse tilskadekomst. Det bliver fremover en del af uddannelsen til brandmand og det er et koncept hvor brandmænd i højere grad skal assistere politi og ambulance ved masse tilskadekomst. Sidst vi så det var i forbindelse med skyderiet i Fields,” fortæller Lars Karlsen, beredskabsdirektør i Vestsjællands Brandvæsen, da han talte til nytårsparolen.

2024 bliver året hvor Vestsjællands Brandvæsen får leveret en række af nye udrykningskøretøjer som både skal være til glæde for borgerne og som skal være med til at forbedre arbejdsmiljøet for brandmændene.

”I stedet for traditionelle sprøjter har vi købt tanksprøjter, som har 4500 liter vand med i stedet for normalt 2000 liter. På den måde kan de mindre stationer nemmere klare sig selv,” fortæller Lars Karlsen, og fortsætter, ”I alt modtager vi syv nye tanksprøjter, to tankvogne og tre nye indsatslederbiler.”

En stor tak til brandfolk og deres familier 

Både stationsleder Per Hasselbalch og beredskabsdirektør Lars Karlsen havde en stor tak til alle for deres indsats og en særlig tak til brandmændenes familier.

Der var også en stor tak til brandmændene og deres familier fra borgmester i Kalundborg Kommune Martin Damm, som også deltog i nytårsparaden.

Hæderstegn

I forbindelse med nytårsparaden blev der også uddelt et hæderstegn til Rene Hansen, som modtog et 20-års tegn.

Del