Vær realistisk med dit nytårsforsæt

Mange bruger nytårsaften som en traditionel skæringsdato på nye drømme, håb og forventninger. I toppen af danskernes nytårsforsætter ligger - nok ikke overraskende - et ønske om vægttab og sundhed.

Vær realistisk med dit nytårsforsæt
Nok ikke så overraskende ligger "sundhed" i toppen af danskernes nytårsforsætter. Foto: Colourbox

Nytårsaften er for mange en aften, hvor der gøres status over det forgangne år. Det er også en aften, hvor der samtidig sættes nye mål og drømmes stort for det kommende år. Nytårsforsætterne er for rigtig mange mennesker en måde at tage livet op til revision og give plads til håb, ønsker og drømme.

Hele seks ud af ti danskere svarer i en ny undersøgelse lavet af Kantar Gallup for Gjensidige, at de har lavet et nytårsforsæt for 2023, og særligt én ting er i højsædet, når det kommer til ønskede ændringer i det nyt år, og det er nok ikke særlig overraskende ”sundhed”.

I toppen finder man ønsket om at tabe sig, mens det at spise sundere og dyrke mere motion kommer ind på en tæt anden- og tredjeplads. Længere nede finder man ønsket om at spare op og forbedre økonomien, mens dét at tilbringe mere tid med familie og venner også prioriteres.

Fagchef i Sundhed hos Gjensidige, Louise Brix, opfordrer til i en pressemeddelelse, at man i sit nytårsforsæt opstiller realistiske mål, så succesraten bliver størst. Ellers kan nytårsforsættet nemt drukne i ærgrelser og nederlag.

- Det kan være en god ide at have et nytårsforsæt, der er konkret, som f.eks. at ville motionere mere eller spise sundere. Man skal bare passe på, at man ikke sætter urealistiske forventninger til sig selv. Rigtig mange oplever at må give fortabt på deres nytårsforsæt, fordi de er startet for hårdt ud, og så kan det ende med at føles som et nederlag, siger Louise Brix. Hun foreslår, at man forsøger sig med at udforme nogle mindre og konkrete mål.  

- Det er en rigtig god ide at starte med nogle små forandringer. Det kan være at motionere én gang mere om ugen, eller ville tabe sig nogle få kilo over en afgrænset periode. På den måde sætter man sig selv nogle mål, der er realistiske, og hvor man giver sig selv muligheden for at lykkes.

Del