Nye tiltag skal hjælpe til bedre infrastruktur

Planen er at lave to store p-pladser nogle kilometer uden for sitet mod Holbæk og mod Slagelse. Herfra vil der køre shuttlebusser til og fra siten.

Nye tiltag skal hjælpe til bedre infrastruktur
Novo Nordisk er i gang med flere nye tiltag for at få hurtigere trafikafvikling til og fra Kalundborg, da også deres byggepladser betyder øget trafik til og fra Kalundborg morgen og aften. Arkivfoto: Jens Nielsen.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Etablering af park and ride, samkørsel via nabogo og automatisk nummerpladegenkendelse – det er blot nogle af de nye tiltag, der er på vej for at få hurtigere trafikafvikling til og fra Kalundborg.

Kalundborg oplever generelt stor vækst og positiv udvikling med etablering af flere nye uddannelser, udvidelser i industrien samt en række byggeprojekter, der skal imødekomme den øgede efterspørgsel på bosætning I området. Men alle disse aktiviteter lægger også et øget pres på byens infrastruktur, herunder for adgangsveje til og fra Novo Nordisks eksisterende site samt de store byggepladser.

Novo Nordisk er lige nu i gang med den største samlede investering over en kort årrække i Kalundborg-fabrikken. Der er siden 2000 investeret 1 milliard kroner om året i fabrikken i Kalundborg, men der er nu på én gang sket en fordobling af de sidste 20 års investeringer. Fire nye fabrikker skal opføres, og tre eksisterende fabrikker skal ombygges med færdiggørelse i 2027. Det betyder også, at der allerede nu er mange hundrede håndværkere på byggepladsen hver dag, hvilket ydermere medvirker til en øget belastning på vejene ind og ud af Kalundborg morgen og aften.

”Derfor er vi i dialog med en række samarbejdspartnere om mulige forbedringer på den lidt længere bane,” fortæller Michael Hallgren, produktionsdirektør, Novo Nordisk Kalundborg.

2.000 parkeringspladser, shuttlebusser og samkørsel

Der arbejdes bl.a. på at få lavet en park and ride-ordning for medarbejderne på Novo Nordisk i Kalundborg. Planen er at lave to store p-pladser nogle kilometer uden for sitet mod Holbæk og mod Slagelse. Herfra vil der køre shuttlebusser til og fra siten.

”Vi er i gang med at finde egnede grunde sammen med kommunen, og derefter skal vi have lavet aftaler med busdriften. Vi forventer, at der bliver cirka 1000 p-pladser på hver grund, og vi sigter mod at have park and ride klar start næste år. Vi ser også på, hvad vi på kortere sigt selv kan gøre for at bidrage til hurtigere trafikafvikling. Derfor opfordrer vi medarbejdere og leverandører til samkørsel. Dette kan blandt andet foregå via samkørsels app’en nabogo,” fortæller fortæller Michael Hallgren.

Nabogo er skræddersyet til samkørsel i hverdagen, hvilket gør koordinering og betaling mellem chauffører og passagerer let. Man kan bruge app'en til at planlægge regelmæssige ture på bestemte tidspunkter i løbet af ugen eller til enkelte ture.

Automatisk nummerpladegenkendelse, flekstid og flere tog

Hos Novo Nordisk i Kalundborg arbejder man også på at indføre automatisk nummerpladegenkendelse på alle porte på sigt. Det betyder, at gæster og medarbejdere, med et på forhånd godkendt ærinde på sitet, ikke skal stoppe i portene og melde deres ankomst, men i stedet straks kan køre til deres slutdestination. Derudover undersøges mulighederne for at etablere flere porte ind til sitet.

De medarbejdere, der har mulighed for det, opfordres også til at benytte sig af at arbejde hjemmefra eller at møde ind på forskudte tidspunkter for at mindske de peak-perioder, der opleves i trafikken både om morgenen og om eftermiddagen.

Siden 2018 har Kalundborg haft togstationen ”Kalundborg Øst Biotekbyen”, der bliver brugt flittigt at medarbejdere på Novo Nordisk og de mange studerende i byen. Med det øgede behov i industrien og de mange nye uddannelser og studerende, der kommer til Kalundborg, håber man desuden, at det kan undersøges, hvorvidt det er muligt at få indført flere og hyppigere tog i myldretiden.

Del