Ny fabrik - den første af sin slags i verden - klar til november

Fabrikken opføres som en del af RE Energys eksisterende bioraffinaderi, der genåbnede i sommeren 2022, og som nu har skiftet navn til Meliora Bio.

Ny fabrik - den første af sin slags i verden - klar til november Meliora Bio er placeret ved siden af Asnæsværket i Kalundborg. Den hvide bygning er den 1.600 kvadratmeter store fabrik som skal producere 4 millioner kilo præbiotika om året, og som skal stå færdig til november. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Verdens første produktionsanlæg til udvinding af en særlig type kostfibre fra bl.a. halm er under opførelse i Kalundborg. Til november køres de første test og planen er, at producere 4 mio. kg præbiotika om året.

Med overskriften ’Verdens første produktionsanlæg til udvinding af særlig type kostfibre fra afgrøderester bygges i Danmark’, udsendte firmaet Alfa Laval i går en pressemeddelelse.

Det er dog ikke ’breaking news’ for kalundborgenserne, for tilbage i slutningen af 2021 kunne TV-Kalundborg fortælle, at i partnerskab med den canadiske ingrediensproducent, Comet Bio, opfører RE Energy i Kalundborg en fabrik, der skal producere 4 mio. kg præbiotika om året. Præbiotika bruges som ingrediens i fødevarer, fx i morgenmadsprodukter til at sikre en sund tarmflora.

Fabrikken opføres som en del af RE Energys eksisterende bioraffinaderi, der genåbnede i sommeren 2022, og som nu har skiftet navn til Meliora Bio. Udover præbiotika vil raffinaderiet producere 2. generations bioethanol og lign.

Det nye består i, at de skræddersyede membranfiltreringssystemer, fortrinsvis er produceret af Alfa Laval i Nakskov. Den canadiske virksomhed Comet Bio har udviklet en patenteret upcycling-teknologi til udtræk af plantemateriale, og en investering fra Karsten Ree Holding muliggør opførelsen af det nye produktionsanlæg.

Selve fabriksbygningen, som bliver på 1600 kvadratmeter, har været under opførelse længe, og skal stå færdig til november, hvor de første test gennemføres.

Råvaren på bioraffinaderet i Kalundborg bliver, ligesom med Meliora Bios bioethanolproduktion, halm, der leveres gennem et samarbejde med sjællandske landmænd. Det første halm blev kørt ind i de store lagerhaller tilbage i juni måned.

Når halmen har været igennem den første del af anlægget, og er blevet til to slags sirup, deles de to produkter i to strømme, den grove del laves der bioehtanol af, og den fine del sendes til den fabrik, som netop nu er ved at blive opført ved siden af bioraffinaderiet. Her bliver det renset, og bliver så til en præbiotika, der bruges som tilsætning i fødevarer.

Bioaffaldet sendes til Kalundborg Bioenergi, som er nærmeste nabo, og bliver til biogas, og den sidste rest halm presses, og kan brændes af i Ørsteds nye blok og dermed blive til fjernvarme til byens borgere.

Bygger bæredygtig ingrediensfabrik i Kalundborg

 

Klar til at starte nyt erhvervseventyr i Kalundborg

Del