Ny elfærge har fået sit navn

Lige nu er Molslinjen i gang med at bygge to helt nye elfærger i Tyrkiet. Den ene færge skal sejle på Samsølinjen, og har nu fået sit navn.

Ny elfærge har fået sit navn
Den nye elfærge, der skal sejle på Samsølinjen har nu fået sit navn.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Lige nu er Molslinjen i gang med at bygge to helt nye elfærger i Tyrkiet. Den ene færge skal sejle på Samsølinjen, og færgen har nu fået sit navn.

Valget er faldet på et gammelt navn - Samsølinjens elfærge skal nemlig hedde Tyrfing.

Ligesom vi kender det fra Fanølinjens færger, så udspringer navnet fra nordiske fortællinger. Samsølinjens Tyrfing har fået sit navn efter et magisk sværd i den nordiske mytologi, der tilhører sagnkonge Angantyr og hans slægt. Det magiske sværd var kendt for altid at ramme plet, når det blev svunget, aldrig at ruste, og så kunne det skære igennem sten og jern lige så let som tøj. Ifølge sagnet blev Angantyr dræbt på Samsø, hvor han ligger begravet sammen med sit sværd. Ligeledes har Alslinjens elfærge, der også er i gang med at blive bygget i Tyrkiet, fået et navn efter nordisk mytologi. Den skal hedde Nerthus.

”Det var vigtigt for os at finde navne til færgerne, som havde lokal tilknytning til Als og Samsø. Derfor har vi været i kontakt med lokalhistorisk arkiv og andre lokalforeninger, så vi kunne finde de helt rigtige navne til de to nye elfærger, siger Molslinjens administrerende direktør, Kristian Durhuus.

De to elfærger er lige nu ved at blive bygget på Cemre Shipyard i Tyrkiet, og på nær få tekniske detaljer bliver de to færger ens. De to skibe skal sikre den grønne omstilling på de to ruter, og skibene kommer til at sætte helt nye standarder for elfærger i Danmark.

Den nye Samsø færge er 116,8 meter lang, og har en kapacitet på 600 passagerer og 188 biler. Den bliver udstyret med de mest moderne, autonome systemer, hvilket betyder, at den både kan finde i havn og lade automatisk, når den er i havn.

Færgen får batterier på 3,8 MWh, som kan lades helt op på ca. 20 minutter, oplyser Samsølinjen

Efter planen skal Samsølinjens færge sættes i drift på ruten mellem Ballen-Kalundborg fra begyndelsen af 2025.

Del