Nu er Klintegården revet ned

For et par uger siden rev Kalundborg Kommune resterne af Klintegården ned af sikkerhedsmæssige årsager.

Nu er Klintegården revet ned
Klintegården på Røsnæs er nu revet ned efter, at der flere gange har været brand i bygningen. Foto: Jens Nielsen

Af Gitte Korsgaard gitte@tv.kalundborg.dk

En voldsom brand en tidlig morgen i april i år lagde den i forvejen meget ødelagte Klintegård på Røsnæs i ruin. Branden formodes at være påsat.  For et par uger siden rev Kalundborg Kommune resterne af Klintegården ned af sikkerhedsmæssige årsager – og her ligger de endnu.

Den 400 kvadratmeter store gård var helt overtændt ved brandvæsenets ankomst tilbage i april, og intet stod til at redde på den ubeboede gård, som i mange år egentlig blot allerede har ligget hen som en ruin. Netop pga. branden og deraf Klintegårdens tilstand, besluttede Kalundborg Kommune, at rive resterne af Klintegården ned af sikkerhedsmæssige hensyn.

”Den var faldefærdig, særligt efter branden i april, og derfor vurderede kommunen, at det var farligt at have den stående, og for at undgå, at nogle kom til skade, besluttede man, at rive den ned. Man må selvfølgelig ikke opholde sig på grunden, men vi har revet den ned alligevel for at undgå, at nogle blev fanget derinde,” fortæller direktør i Kalundborg Kommune, Michel van der Linden, og fortsætter: ”Nu mangler vi en afklaring på, hvad det skal ske. Det har været et langt forløb indtil nu, men grunden er jo lejet ud.”

Ildebrand flere gange

Det er ikke første gang, at der har været brand på Klintegården. I september 2013 opstod der en mistænkelig brand i gårdens vestlige del. Politiets teori var, at branden var påsat, og i april 2020 var der altså igen brand i Klintegården, formodentlig også påsat, hvor der opstod store skader på bygningen.

Alle døre og vinduer har været lukket af med plader og der er hegn rundt om hele grunden. Der har ikke været adgang til bygningen i flere år, som i de sidste 50 år har været ejet af Kalundborg Kommune.

Engang var Klintegården en fornem sommerresidens for et formuende ægtepar fra det nordlige Københavns bedre borgerskab. I mange år har det været en trøstesløs ruin, der gennem årene er blevet udsat for hærværk og flere brande, og nu er der altså stort set intet tilbage af Klintegården.

Fredning satte stopper for planer

Den nuværende fredningskendelse, giver stadig mulighed for at opføre hotel eller feriecenter i området, men efterfølgende blev strandbeskyttelseslinjen ændret fra 100 til 300 meter, og det forhindrede den idé. Kalundborg Kommune søgte derfor om dispensation ved Kystdirektoratet, og de gav den til kommunen i 2017, men beslutningen blev efterfølgende anket af Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet. Miljø- og Fødevareklagenævnet annullerede derfor dispensationen fra Kystdirektoratet i 2019.

Del