Nu er drømmen tæt på at blive til virkelighed

”Vi forventer at vi kan lukke op for kommercielle brugere slut august, starten af september. Vi har allerede de første aftaler i proces og mange andre er interesserede."

Nu er drømmen tæt på at blive til virkelighed
Lulu Harms Larsen, direktør og medstifter i FermHub Zealand i Gørlev, er meget tæt på målet med at etablere Danmarks første fuldskala-demonstrationsanlæg for industriel biofermentering. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Bio-fermenteringsfaciliteter på europæisk topniveau er nu meget tæt på at være klar så de første virksomheder kan rykke ind i Danmarks første fuldskala-demonstrationsanlæg for industriel biofermentering. Det foregår i Gørlev.

Med udsigt til voksende klimaudfordringer og 10 milliarder mennesker i 2050 er markedet for fødevarefermentering eskaleret kraftigt de seneste år. Testfaciliteterne til industriel biofermentering matcher imidlertid ikke det danske innovationsniveau, og det er problematisk, hvis de gode idéer skal opskaleres og realiseres. En udfordring Lulu Harms Larsen, der er direktør og medstifter i FermHub Zealand, selv kendte til, da hun sammen med sin nu afdøde mand, Steen Brock, Christopher Kjølby Jensen og Christian Kjølby i 2018 satte sig for at udvikle Danmarks første moderne testcenter til industriel biofermentering i og ved Den Gamle Sukkerfabrik i Gørlev.

I slutningen af 2022 rykkede håndværkerne så ind i en 3.000 m2 stor hal som FermHub Zealand har lejet af Nordic Sugar i Gørlev. I oktober sidste år var projektet så langt, at erhvervsminister Morten Bødskov (S) og daværende bestyrelsesformand for Andel, Jens Stenbæk, kunne klippe den røde snor og indvie anlægget, uden at det dog var helt færdigt.

Siden er der sat endnu mere procesudstyr ind i den store hal og smede og elektrikere har arbejdet side om side for at få de sidste detaljer på plads.

Udover, at udstyret er koblet sammen med faste rør, så bliver der også mulighed for at koble dele af anlægget sammen med slanger for på den måde at gøre det mere fleksibelt, det giver nogle andre muligheder, fx hvis der kommer en bruger som selv har noget udstyr med som skal kobles sammen med anlægget.

”Smede og elektrikere er godt i gang med de sidste detaljer så udstyret bliver forbundet med både rør og kabler, så er det meningen, at vi hen over sommerferien skal køre nogle interne test på anlægget, og der kommer helt sikkert nogle uforudsete udfordringer, men det er noget vi kan løse, sådan har det været flere gange,” fortæller Lulu Harms Larsen, og fortsætter, ”Vi forventer at vi kan lukke op for kommercielle brugere slut august, starten af september.Vi har allerede de første aftaler i proces og mange andre er interesserede, faktisk inden vi egentligt har lavet en egentlig markedsføring."

Anlægget i Gørlev vil kunne anvendes af ’start ups’, iværksættere, uddannelsesinstitutioner, men også større etablerede virksomheder, der sammen med FermHub Zealand, vil videreudvikle og opskalere biofermenterede produkter, som senere bliver til f.eks. proteiner og sunde Omega-3 fedtstoffer. Det er fx mikroorganismer som alger, bakterier, gær og svampe, der anvendes til at opgradere lokale restbiomasser fra landbruget, bl.a. sukkerroer, og fra fødevareindustrien. Den største af tankene hos FermHub Zealand kan rumme op til 5.000 liter.

”Her kan man opskalere sin ide fra laboratorieforhold til storskalaformat. Det kan være større eller mindre firmaer som vil fremstille en fødevareingrediens fx hvis man har en sidestrøm fra en restbiomasse, måske fra landbruget, som i dag ikke har nogen væsentlig økonomisk værdi,” fortæller Lulu Harms Larsen, og fortsætter, ”Vi har selv et projekt omkring roepulprestproduktet fra sukkerproduktionen, som ved fermentering kan blive til et pulver, et granulat eller en færdig masse som kan indkorporeres i en plantebaseret fødevare som vil give en højere ernæringsmæssig værdi og samtidig en højere økonomisk værdi ud af noget som man før betalte for at køre væk til husdyrfoder eller biogas.”

At FermHub Zealand ligger lige netop i Gørlev skyldes først og fremmest, at det er her, Lulu Harms Larsen, direktør i Fermhub Zealand, selv bor og i forvejen driver sin fødevareudviklingsvirksomhed. Det samme gælder for Christopher Kjølby Jensen og Christian Kjølby, som dog ikke bor i lokalområdet, men ligeledes driver deres fødevareudvikling fra adressen. Hun ejer desuden kontorfællesskabet for iværksættere på Den Gamle Sukkerfabrik, hvor FermHub Zealand også har kontorer.

Fakta: FermHub Zealand er bl.a. medfinansieret af energiselskabet Andel samt erhvervsfyrtårnet Biosolutions Zealand.

Del