Novozymes og Chr. Hansen fusionerer

Novozymes har i mange år haft fabrikker på Novo-sitet i Kalundborg og Chr. Hansen har købt den tidligere fiskeoliefabrik på Kalundborg Havn.

Novozymes og Chr. Hansen fusionerer
Novozymes har i mange år haft fabrikker på Novo-sitet i Kalundborg og Chr. Hansen har købt den tidligere fiskeoliefabrik på Kalundborg Havn. Arkivfoto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

En stor dansk fusion ser nu dagens lys. De to store selskaber Novozymes og Chr. Hansen vil slå pjalterne sammen. Det oplyser de i en meddelelse til fondsbørsen mandag.

Begge selskaber er en del af det ledende aktieindeks, C25. Det er dermed en fusion af de store, der nu er på vej.

I første omgang bliver det i Novozymes' navn. På længere sigt er det dog planen, at der skal udvikles et fælles navn og brand.

Novozymes producerer enzymer – blandt andet til vaskemiddel – mens Chr. Hansen sælger ingredienser til blandt andet fødevarebranchen.

Novozymes har i mange år haft fabrikker på Novo-sitet i Kalundborg og Chr. Hansen har købt den tidligere fiskeoliefabrik på Kalundborg Havn, som de vil omdanne til en fabrik der producerer HMO, et mælkesukker som tilsættes modermælkserstatning.

Det er den nuværende topchef i Novozymes, Ester Baiget, som er udset til at stå i spidsen for det nye selskab.

– Kombinationen af to strategisk komplementære virksomheder med et fælles formål og avancerede kapaciteter vil vise verden bioløsningernes sande kraft, siger hun i meddelelsen.

Det samlede selskab vil få en årlig omsætning på omkring 3,5 milliarder euro. Det svarer til 26 milliarder kroner.

Novozymes var tidligere en del af diabetesgiganten Novo Nordisk, men blev udskilt og selvstændigt børsnoteret i 2002.

Novo Holdings, pengetanken bag Novo Nordisk, er den største aktionær i både Novozymes og Chr. Hansen. Fonden har givet støtte til fusionen.

Fusionen skal dog først godkendes af de relevante myndigheder og endeligt vedtages på selskabernes generalforsamlinger.

Sker det, ventes den færdig mellem fjerde kvartal 2023 og første kvartal 2024.

Del