Novo Nordisk melder ud om nattens alarm i forhold til sine naboer

"Vi vil gerne her præcisere, hvordan naboer orienteres, såfremt der skulle opstå en situation, hvor beredskabet vurderer, at der er fare på færde for vores eksterne omgivelser."

Novo Nordisk melder ud om nattens alarm i forhold til sine naboer
Arkivfoto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Nattens ammoniakudslip på Novo Nordisk bevirkede bl.a. at en sirene gik i gang, det har givet en del utryghed hos en række naboer. Nu melder Novo Nordisk ud hvad alarmen betyder og hvordan man skal forholde sig.

Natten til torsdag kl 01.43 blev Vestsjællands Brandvæsen alarmeret om et ammoniakudslip hos Novo Nordisk.

Brandvæsenet indsatte kemikaliedykkere til opgaven og såvel kemisk beredskab og Beredskabsstyrelsen blev tilkaldt.

I forbindelse med alarmen blev også aktiveret en sirene for at evakuere personalet på fabriksområdet. En sirene som en del naboer i nærheden af Novo sitet også kunne høre, og det har for flere givet en del utryghed da de tilsyneladende ikke viste hvad der var på færre.

”I nat blev en ammoniakalarm udløst på vores site i Kalundborg, hvilket betød at ca. 200 medarbejdere blev evakueret. Ingen kom noget til. Alarmen blev efter nogle timer afblæst, og medarbejderne kunne vende tilbage til deres arbejde. Hverken medarbejdere eller naboer har været i fare.

Politiet og brandvæsnet var hurtigt på siten, og indsatslederen fra Vestsjællands brandvæsen ledte evakueringen, afdækning af hændelsen og den efterfølgende afblæsning af alarmen.

Som led i den interne sikkerhedsprocedure på siten, lyder en højlydt sirene, der skal kunne høres både indendørs og udendørs på siten. Sirenen lyder, så længe beredskabet arbejder med at afdække hændelsen. Det betyder desværre, at flere af vores gode naboer har fået forstyrret nattesøvnen. Det er vi selvfølgelig meget kede af,” fortæller Michael Hallgren, Produktionsdirektør, Novo Nordisk Kalundborg, og fortsætter,

”Flere er blevet forskrækket, da sirenen lød og har forgæves søgt efter oplysninger i de lokale medier. Derfor vil vi gerne her præcisere, hvordan naboer orienteres, såfremt der skulle opstå en situation, hvor beredskabet vurderer, at der er fare på færde for vores eksterne omgivelser.

Det er altid ansvarshavende indsatsleder, der leder en indsats, som den der pågik på siten i nat, herunder træffer beslutninger om behovet for varsling til og eventuelt evakuering af omkringliggende husstande. Såfremt dette er tilfælde, vil indsatslederen aktivere det nationale varslingssystem, fx via højtalervogne eller den eksterne sirene (den som altid testes 1. onsdag i maj kl. 12), og i dette tilfælde vil yderligere information kunne findes i medierne.

Vi evaluerer altid et forløb, som det vi oplevede i nat, med henblik på at tage relevant læring og optimere vores processer. Det gør vi også denne gang, og vi sætter pris på de mange gode input, vi har modtaget, fra vores naboer.”

Det er heldigvis meget sjældent, at der er behov for at evakuere et helt fabriksområde

Alle medarbejdere evakueret på Novo sitet i nat

Del