Novo Nordisk investerer 42 milliarder kr. i Kalundborg frem mod 2031

Projekterne forventes at skabe 800 nye arbejdspladser i faciliteterne, når byggeriet er afsluttet, og faciliteterne er fuldt udstyrede. I anlægsfasen vil der blive ansat op til 3.000 eksterne medarbejdere.

Novo Nordisk investerer 42 milliarder kr. i Kalundborg frem mod 2031
Det er kun to år siden, at Novo Nordisk tog første spadestik til en 50.000 kvadratmeter stor fabrik i Kalundborg. Nu skal der opføres yderligt 170.000 kvadratmeter. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Novo Nordisk har netop offentliggjort, at der fra 2023 og frem mod 2031 investeres 42 milliarder kr. i Kalundborg, for at udvide eksisterende produktionsfaciliteter til den nuværende og fremtidige produktportefølje inden for alvorlige kroniske sygdomme.

Investeringen kommer, da Novo Nordisk markerer 100-året for grundlæggelsen i Danmark, hvor mere end 23.000 medarbejdere stadig arbejder i dag. De fleste af disse medarbejdere arbejder på produktionssteder.

Investeringen vil skabe yderligere kapacitet på tværs af hele den globale værdikæde fra fremstilling af aktive farmaceutiske ingredienser (API) til emballage, hvor langt størstedelen investeres i API-kapacitet. Den nye API-facilitet vil blive designet som en multi-produkt-facilitet, med fleksibilitet til at imødekomme nuværende og fremtidige processer. Investeringen, som omfatter GLP-1-produkter, vil øge Novo Nordisks evne til at imødekomme fremtidige markedskrav, oplyses der i pressemeddelelsen.

"Den betydelige investering, der blev annonceret i dag, bekræfter vigtigheden af at udnytte vores eksisterende sites, herunder i Danmark, som hjørnesten for ikke kun den vækst, vi ser, men også for at ekspandere så hurtigt som muligt ved at udnytte al den infrastruktur, viden og kompetencer, vi allerede har." fortæller Henrik Wulff, executive vice president, Product Supply, Quality & IT, Novo Nordisk. "Vores fortsatte investering i global kapacitet demonstrerer den tro, vi har på vores nuværende og fremtidige produktportefølje og dens relevans for mennesker, der lever med alvorlige kroniske sygdomme."

Det nye API-anlæg får et fodaftryk på 170.000 m2. Det vil blive designet som en multi-produkt facilitet med fleksibilitet til at imødekomme fremtidige processer og vise state-of-the-art teknologi og arbejdsmiljø. Som et fremtidssikret og omkostningseffektivt anlæg vil byggeriet fokusere på at levere den højeste kvalitet til patienter globalt på en effektiv og miljømæssigt bæredygtig måde.

Byggeprojekterne afsluttes gradvist fra udgangen af 2025 til 2029. Projekterne forventes at skabe 800 nye arbejdspladser i faciliteterne, når byggeriet er afsluttet, og faciliteterne er fuldt udstyrede. I anlægsfasen vil der blive ansat op til 3.000 eksterne medarbejdere.

I løbet af de seneste to år har Novo Nordisk annonceret 40 milliarder danske kroner i produktionsinvesteringer i Danmark. Novo Nordisk har også tilføjet cirka 1.100 ansatte i produktionen i forbindelse med disse investeringer. Tidligere i år bekræftede Novo Nordisk, at man afventer godkendelser til et nyt produktionsanlæg på Fyn.

Om Novo Nordisks produktion i Kalundborg

Novo Nordisks produktionsfaciliteter i Kalundborg blev etableret i 1969. Anlæggene dækker i dag et areal på 1.600.000 m2 og har omkring 4.400 ansatte. I Kalundborg fremstiller Novo Nordisk produkter til behandling af fedme og diabetes samt flere biofarmaceutiske produkter. Siden årtusindskiftet og frem til 2020 havde Novo Nordisk investeret mere end 18 milliarder danske kroner i produktionsfaciliteterne i Kalundborg. I 2021-22 annoncerede Novo Nordisk investeringer på yderligere 18 milliarder danske kroner, opførelse af fire nye produktionsfaciliteter og ombygning af tre eksisterende faciliteter.

Del