Novo Nordisk byggeri: 'Betydelig fare for alvorlig personskade'

Novo Nordisk har over for MedWatch afvist at kommentere de mangelfulde forhold på byggepladsen, som fremgår af de interne referater. 

Novo Nordisk byggeri: 'Betydelig fare for alvorlig personskade'
Arkivfoto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Arbejdstilsynet har siden nytår været på 14 kontrolbesøg på Novo Nordisks byggeplads i Kalundborg, og her har myndigheden fundet så kritisable forhold, at tilsynet ligefrem kalder det livsfarligt. Det skriver mediet MedWatch.

Arbejdstilsynet har fundet kræftfremkaldende støv og stoffer samt mangel på alarm-, brand-, rednings- og førstehjælpsudstyr på Novo Nordisks byggeplads i Kalundborg.

”Der er en betydelig fare for alvorlig personskade som fx amputation eller skade med døden til følge. Derfor får I et strakspåbud,” skriver Arbejdstilsynet på baggrund af et besøg på byggepladsen den 6. maj i år.

Det viser en aktindsigt, som MedWatch har fået i myndighedernes tilsyn med pladsen, og blandt andet besøget den 6. maj medførte flere forskellige såkaldte strakspåbud, som skal bringes i orden, før arbejdet på pladsen efter reglerne må genoptages.

I påbuddet efter kontrolbesøget den 6. maj understreger Arbejdstilsynet, at Novo Nordisk blandt meget andet skal dokumentere over for myndigheden, at byggepladstegningerne fremover indeholder flugtveje samt alarm-, brand-, rednings- og førstehjælpsudstyr. Det skriver MedWatch.

Arbejdstilsynet kræver dokumentationen senest 31. maj, men ifølge et internt referat af et sikkerhedsmøde på byggepladsen den 3. juni, arbejder man fortsat på at etablere et effektivt advarselssystem, sørge for et tilstrækkeligt antal udgange fra pladsen og afholde en evakueringsøvelse, ligesom Novo Nordisk på mødet gentager en tidligere intention om at få et evakueringssystem på plads hurtigst muligt. Det oplyser MedWatch.

Ved et andet kontrolbesøg på byggepladsen den 24. april fandt Arbejdstilsynet områder på byggepladsen, som var fyldt med farligt støv, hvor samtlige håndværkere på området havde masker hængende under mund og næse, som derfor ikke havde nogen beskyttende effekt.

Stor tagbrand

Tilbage i maj måned brød en stor brand ud i taget på en af de bygninger som er under opførsel.

MedWatch har blandt andet beskrevet, hvordan interne referater fra sikkerhedsmøder på byggepladsen viser, at der på det tidspunkt ikke fandtes en klar evakueringsplan eller førstehjælpsudstyr på byggepladsen.

Den voldsomme brand i taget blev antændt af illegale håndværkere på byggepladsen, som lagde tagpap på, selvom de hverken var certificeret til arbejdet med åben ild eller havde gyldige arbejdstilladelser til Danmark. 

Skadeklinik

Novo Nordisk har i efteråret 2023 etableret deres egen skadeklinik i samarbejde med Falck som er bemandet med en sygeplejerske mandag-fredag kl. 07.00-17.00, som kan tage sig af mindre skader. Sygeplejersken kan også komme til byggepladserne på siten, hvis der er behov for hjælp har Novo Nordisk tidligere oplyst.

Novo Nordisk har over for MedWatch afvist at kommentere de mangelfulde forhold på byggepladsen, som fremgår af de interne referater. 

Del