Nobelgaard Klubben – et kærligt frirum for udsatte børn

Ægteparret Andrea og Tim Nobel er for et par år siden flyttet fra Nordsjælland til Løgtved, hvor de driver en gratis klub for børn, der på den ene eller anden måde har det svært i livet.

Nobelgaard Klubben – et kærligt frirum for udsatte børn
Andrea Nobel har selv haft en turbulent opvækst, så hun vil gøre alt for, at børnene i "Nobelgaard Klubben" får styrket selvtilliden på trods af forskellige udfordringer i livet. Foto: Merete Jensen

Af Merete Jensen, merete@tv-kalundborg.dk

De fem heste græsser roligt på folden på Nobelgaard. Her i Løgtved – mellem Bregninge og Svebølle – er der ro, frisk luft og højt til himlen, men der er også masser af hjerterum og omsorg for børn, der har det svært!

Ægteparret Andrea og Tim Nobel overtog Nobelgaard for et par år siden med ideologien om at lave et fristed for børn, der på én eller anden måde har brug for andre rammer end en gængs rideskole eller fritidsklub. Tilbuddet ”Nobelgaard Klubben” er gratis, og finansieres udelukkende af ægteparrets virksomhed ”Nobel Coffee”. Der er plads til maksimalt 7 børn ad gangen, så børnene kan rummes i de udfordringer, de end måtte have.

Turbulent opvækst

- Jeg har selv haft en ret turbulent opvækst, som har sat sine spor selv her i mine voksne år. Min far er amerikaner, og hans familie ejer en stor ranch i Monterey i Californien, hvor jeg som barn selv red vildheste til. Jeg havde svært ved at have tillid til mennesker, så det var hestene, jeg fandt tilflugt hos. De er som regel 600 kilo ren kærlighed, fortæller 28-årige Andrea Nobel, mens hun kærligt aer den ekstremt kæleglade gårdkat, Chili, som har sat sig på skødet af hende.

I forbindelse med forældrenes skilsmisse kom hun til Danmark som 10-årig, men flytningen gjorde ikke livet nemmere for Andrea.

- Jeg blev gravid allerede som 19-årig, og der lovede jeg mig selv, at jeg ville skabe nogle gode, solide og kærlige rammer for mine børn, og det løfte har jeg holdt, siger hun med et smil. Sammen med ægtemanden Tim Nobel og parrets to døtre på 8 og 3 år, har de skabt en lille oase på landet, langt fra det pulserende Nordsjælland, de flyttede fra for et par år siden.

Vil søge fondsmidler til klubben

- Tim står for den daglige drift af Nobel Coffee, mens jeg tager mig af den administrative del. I Nobel Coffee udlejer vi kaffevogne til fester og forskellige former for events. Overskuddet af virksomheden har vi valgt at bruge på at få Nobelgaard Klubben op at stå, og så er det det hensigten, at vi vil søge fondsmidler til at udvide klubaktiviteterne til at omfatte flere ugedage. Min store drøm er, at vi kan holde åbent fra mandag til fredag. Lige nu har vi klubdag om onsdagen fra klokken 14 til 18, hvor der maksimalt er plads til syv børn ad gangen, siger hun.

Andrea Nobel får god hjælp til klubaktiviteterne af Simone Brøns, der har lejet sig ind i en lejlighed i den ene længe af gården. Hun er i øjeblikket i gang med en uddannelse og arbejder som frivillig, når skolearbejdet ikke tager hendes tid. Når der er klubaktivitet, er der normalvis også en enkelt forælder til stede, som kan være med til at støtte børnene. Men uanset om klubaktiviteten omhandler ridning eller kreative projekter, så er sikkerheden alfa og omega for Andrea Nobel.

Unikke børn – specielle heste

- I øjeblikket har vi fem heste på ejendommen, og ganske snart får vi en sjette. Det er alle sammen ”redningsheste” i alderen fra 2 til 15 år, som af den ene eller anden årsag har været ”uønsket” – måske på grund af sygdom, forestående operation eller lignende. De er – ligesom børnene – også specielle, og skal tackles på forskellig vis. Men ens for dem alle er, at de er godmodige og rolige, og at de kan lide at omgås børn. Jeg har dog det krav, at børnene skal lære at håndtere hesten, førend de kommer op at ride. Børnene skal være trygge og vide, at det er et levende væsen, de beskæftiger sig med, forklarer hun.

Stor lokal gavmildhed

Da der er mange omkostninger forbundet med hestene og klubaktiviteterne, så fik Andrea Nobel dén idé at skrive ud på Facebook og anmode om brugt rideudstyr, og hun var overrasket over, hvor mange der ønskede at donere brugt hesteudstyr til børnene.

- De fleste børn kommer uden nogen former for udstyr, og de fleste af børnene har ikke råd til hverken fritidsinteresser eller det udstyr, der kræves, så det har stor betydning at møde så kærlig velvilje fra de lokale. Vi er jo – trods alt – nogle ”nytilflyttere”, siger hun grinende.

Andrea Nobel lægger meget stor vægt på, at Nobelgaard Klubben ikke er en rideskole, og aldrig bliver det! Det er et frirum for børn med diagnoser og dem, der af den ene eller anden årsag har det svært i livet! Derfor varierer klubaktiviteterne også. Nogle af børnene vil bare gerne være tæt på hestene, som de strigler, nusser eller fletter man på! Andre vil gerne kæle med Chili, læse i en bog eller lave kreative ting sammen med deres klubkammerater.

Alle har muligheder

- Min ideologi er, at alle har muligheder i livet, uanset hvilke udfordringer, man har! Jeg har selv haft dårligt selvværd, og når man har det sådan, så er ens horisont sjældent ret stor. På den måde ser jeg noget af mig selv i børnene. Her i Nobelgaard Klubben har man et sted at være, hvor vi formår at rumme det enkelte barn, og hvis jeg kan bidrage med at styrke selvtilliden hos ét barn, så er min mission lykkes, siger Andrea Nobel smilende.

Hvis man ønsker at vide mere om Nobelgaard Klubben, Kalundborgvej 105 i Svebølle, så kan man gå på hjemmesiden www.nobelgaard.dk

Del