Nisser her, der og alle vegne

”Vi har jo tre uartige nisser der fistrer ud af julepyntskassen hvert år når de kan se deres snit til det og så gemmer de sig rundt om på museet"

Nisser her, der og alle vegne Elever fra Sigrid Undset-skolen har pyntet juletræet på Kalundborg Museum, og dermed er juleudstillingerne åbne. Foto: Jens Nielsen

Tekst og foto af Jens Nielsen

Kalundborg Museum er klar til at invitere børn og voksne indenfor til jul og nisser. Torsdag blev juletræet pyntet af elever fra Sigrid Undset-skolen.

Nu er der mulighed for at komme i julestemning på Kalundborg Museum. Museet er julepyntet. Drillenisserne har gemt sig og venter på, at museet bliver fyldt med børn, der vil hjælpe med at finde dem, så julefreden atter kan sænke sig over det gamle hus.

Torsdag formiddag var elever fra Sigrid Undset-skolen inviteret til at pynte juletræet i museets vestlænge, og de havde selv lavet alt pynten til træet.

”Det er efterhånden flere år siden at vi har haft nogen til at pynte vores juletræ, det plejer at være en børnehave som pynter træet, men i år har vi spurgt Sigrid Undset-skolen om de ville pynte træet, og det har de sagt ja til,” fortæller Anette Andersen, museumsvært på Kalundborg Museum.

Da juletræet var pyntet dansede eleverne om juletræet og markerede, at nu er det snart jul.

Brammings nisseunivers på det gamle museum

Kalundborg Museum har sammen med Anders Hjorth-Jørgensen fra Forlaget desAHJn arrangeret en stor Frederik Bramming-udstilling i Kalundborg Museums vestlænge.

I år består den af to udstillings afsnit. I Nissemylder i det gamle værksted myldrer Bramming 3D-nisser rundt i fantasifulde miljøer, skabt af Anette Andersens kreative hjerne med inddragelse af genbrugsting, som her får nyt liv og nye funktioner.

Hvor Anettes værksted holder sig indenfor rammerne af en kæmpe stor montre, tager udstillingens andet afsnit, Frederik Brammings nisser her, der og alle vegne i det gamle museum, resten af vestlængen i besiddelse. Her er det muligt at opleve Frederik Brammings overdådige produktion af kravlenisser fra 1947 indtil 1970’erne og den udvikling, disse – de ”rigtige kravlenisser” – gennemgik. Ligeledes breder en stor del af Brammings tredimensionelle og aktiverende julekalendere fra samme periode sig over en del af længen.

Der er således masser af juleglæde og -stemning at opleve på museet i åbningstiden fra den 9. november indtil den 19. december. 

Peters Jul

Kommunens institutioner er også inviteret til julestemning på Kalundborg Museum. Her bliver der læst Peters Jul for børnene, og så er der nissejagt hvor de tre drillenisser skal findes.

”Vi har jo tre uartige nisser der fistrer ud af julepyntskassen hvert år når de kan se deres snit til det og så gemmer de sig rundt om på museet, og dem skal børnene så finde ellers kan det ikke blive jul,” fortæller Anette Andersen.

Juleudstillingerne på Kalundborg Museum er åbne tirsdage, torsdage, lørdage og søndage fra kl. 10 – 16 fra d. 13. november til d. 19. december.

Del