Nedrivning og genopbygning

95% af alt udstyret fra fabrikken bliver genanvendt, og er solgt til både Spanien, Tyskland, Norge, England og Tjekkiet

Nedrivning og genopbygning Alt procesudstyr i den store fabrik på havnen i Kalundborg skal fjernes - det arbejde har stået på siden august 2021. Et arbejde, som er lagt i hænderne på det amerikanske selskab Aaron Equipment Company. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Det er godt et år siden, at Chr. Hansen købte den tidligere fiskeoliefabrik på havnen i Kalundborg. Nu er fabrikken tømt for procesudstyr, og Chr. Hansen kan begynde opbygningen af en helt ny produktion af HMO, naturligt forekommende mælkesukkerarter som tilsættes modermælkserstatning.

Det er for altid slut med produktion af Omega-3 produkter til lægemiddelindustrien i den tidligere fiskeoliefabrik på havnen i Kalundborg.

BASF lukkede produktionen i december 2014, og i september 2020 købte Chr. Hansen hele fabriksanlægget.

Siden er der blevet arbejdet bag skrivebordene for, at projektere en helt ny fabrik til produktion af HMO,  som er komplekse sukkerarter, der giver modermælkserstatning næsten de samme egenskaber som naturlig modermælk.

Det betyder bl.a., at alt procesudstyr i den store fabrik på havnen i Kalundborg skal fjernes - det arbejde har stået på siden august 2021. Et arbejde, som i øvrigt er lagt i hænderne på det amerikanske selskab Aaron Equipment Company, med danske Peder Grimstrup i direktørstolen.

Aaron Equipment Company er ekspert i netop den type opgaver med at demontere procesudstyr, og sælge det videre. 

”95% af alt udstyret her i fabrikken bliver genanvendt, vi har allerede solgt udstyr til både Spanien, Tyskland, Norge, England og Tjekkiet,” fortæller Peder Grimstrup, og fortsætter: ”Det her er et rigtigt godt projekt, alt er lavet i de bedste materialer, det er en ren Formel 1 fabrik, det er ikke ret tit, vi ser sådan en opgave, og så er kunden (Chr. Hansen) fantastisk at samarbejde med. Det lokale vagt- og sikkerhedsfirma Team Safety har stået for hele sikkerhedsarbejdet, det har også kørt rigtigt godt, og derudover har vi været heldige, at sælge til nogle gode kunder.”

Peder Grimstrup har været i Kalundborg hver dag i flere måneder, og han synes Kalundborg er en spændende by.

”Kalundborg er en spændende by, og jeg synes også, det er flot, at man uddanner bl.a. procesoperatører og ingeniører her, så man har den arbejdskraft, der skal til. Som område er det jo lidt af en mønsterbryder,” siger Peder Grimstrup.

Ansættelser af folk til produktionen er begyndt

Så snart det sidste procesudstyr er ude af fabriksbygningerne begynder Chr. Hansen at genopbygge fabrikken til produktion af HMO, og Chr. Hansen har tidligere meldt ud, at der skal bruges omkring 200 medarbejdere når fabrikken er helt oppe og køre, 

"Ansættelser af folk til produktionen er begyndt i løbet af 2021 og vi vil øge antallet af medarbejdere gradvist over de kommende år. Chr. Hansen får bl.a. brug for dygtige ledere, procesoperatører, biotekingeniører, maskinmestre, maskiningeniører, laboranter og folk med diverse håndværksuddannelser som smede, automationsspecialister og elektrikere. Vi er meget positive overfor mulighederne for at skaffe kvalificeret arbejdskraft i Kalundborg," fortæller Michael Juhler, Vice President, Global Operations for Chr. Hansen, og fortsætter,

”Chr. Hansen er i en årrække kåret til en verdens mest bæredygtige virksomheder og bæredygtighed står særdeles højt på vores agenda. Vi vil gerne indtænke symbiosesamarbejde i forhold til energi-, vandforsyning og affaldsfraktioner eller restfraktioner, hvilket kan bidrage til at vores nye produktionsfacilitet fra starten designes ud fra en cirkulær tankegang, til gavn for både miljø og økonomi. Og vi kan bidrage til symbiosepartnerskabet med erfaringer i hvordan eksisterende industrianlæg kan transformeres med en klar bæredygtighedsprofil og med en vilje til nye fælles projekter i fremtiden."

Firmaet Chr. Hansen ser placeringen i Kalundborg som den perfekte lokation for produktion af HMO og er begejstrede for Kalundborgs biotek- og uddannelsesmiljø, for en erhvervsvenlig kommune, for en stor og bred underskov af dygtige håndværkere og underleverandører og for den unikke, industrielle symbiose i Kalundborg.

Del