Mindekoncert i Kontorets gårdhave

Det er besluttet, at oprette Ebbe Munks Mindefond, hvis formål bl.a. er at fremme unge menneskers interesse for blues- og jazzmusik.

Mindekoncert i Kontorets gårdhave
Ebbe Munk ved sit flygel. Arkivfoto: Gitte Korsgaard.
Kalundborg Blues- og Jazzclub afholder mindekoncert for Ebbe Munk. Arkivfoto; Gitte Korsgaard

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Kalundborg Blues- og Jazzclub afholder mindekoncert for Ebbe Munk, hvor alle har mulighed for at komme forbi og lytte til jazzmusik. 

Lørdag den 8. juni afholder Kalundborg Blues- og Jazzclub mindekoncert i Kontorets gårdhave for Ebbe Munk der døde i juni sidste år, 75 år gammel, og lige i den tidligere musikers ånd, er der gratis adgang, og alle er velkomne.

Mindefond: Ebbe Munks Mindelegat

Derudover har Kalundborg Blues- og Jazzclub besluttet, at oprette Ebbe Munks Mindefond. Fonden er etableret som en selvstændig afdeling under foreningen Kalundborg Blues- og Jazzclub. Fondens formål er at fremme unge menneskers interesse for blues- og jazzmusik samt deres eventuelle udvikling og udøvelse heraf.

”Det er fantastisk, at man også opretter ”Ebbe Munks Mindelegat”, som netop har til formål at fremme unge menneskers interesse for jazzmusik, som lå Ebbe så meget på sinde,” fortæller Ebbe Munks hustru, Lisbeth Munk, og fortsætter: ”Kalundborg Blues- og Jazzclub kan forhåbentlig blive stedet, hvor unge jazzinteresserede kan mødes, og ”Kontoret” måske blive arnested for udvikling af genren, og være med til at jazzen og hermed også klubben kan bestå langt ud i fremtiden.”

Hvem var Ebbe?

Ebbe Munk har altid levet af at spille. Først sammen med sin far, Leif Munk, som også var musiker og havde sit eget orkester ”Leif Munks Orkester” der spillede til bal rundt omkring på Sjælland i mange år. Derefter startede Ebbe i ”Ove Sopp og hans Sopptimister”, men det varede ikke længe, før han begyndte for sig selv, og tog med sit keyboard ud at spille til private fester sammen med trommeslageren Søren Gorm Hansen. De blev efterhånden særdeles kendte, på samme måde som ”Leif Munks orkester”, over det meste af Sjælland.

I mange år spillede ”Ebbe og Søren” fast på bl.a. Dragsholm Slot og Strandparken i Holbæk, men også til firma- og privatfester. Ebbe begyndte at interessere sig for Jazz allerede i sine unge år, hvor han lyttede meget til, især Oscar Petterson, som var hans store forbillede og inspirator.

Men det var svært at finde nogle at spille sammen med, der havde samme interesse, men på et tidspunkt fandt han sammen med bassisten Jørn Brændgaard, og de startede, sammen med trommeslageren Nick Jørgensen, ”Jørn Brændgaards Trio”. De spillede sammen i mange år, og på et tidspunkt blev trioen udvidet med sangerinden Vivi Navntoft.

Sideløbende hermed mødte Ebbe jazz-violinisten og saxofonisten, Peter Jessen som dengang var forstander på Ubberup Højskole, og de startede sammen ”Jessen/Munk Swingtet”, sammen med Peters søn, bassisten Kristian Jessen og trommeslageren Sonny Lillevang. De spillede hovedsageligt i Jazzklubber rundt omkring, ikke mindst i Kalundborg Blues- og Jazzclub

Undervisning til stor glæde for alle

I 1982 begyndte Ebbe at give privat ene-undervisning i klaver- og orgelspil (det man i dag kalder keyboard), først et par dage om ugen, men interessen viste sig at være så stor, så han inden længe måtte tage alle ugens dage i brug. Det blev dog senere skåret ned til 4 ugentlige dage. Undervisningen var til stor glæde for både ham og eleverne, som i mange tilfælde fortsatte med undervisningen i årevis, indtil deres veje, til stor sorg for både Ebbe og eleven, skulle skilles, når de unge skulle videre i uddannelsesforløb af forskellig slags.

Ebbe holdt hvert år en elevkoncert. Det vist sig at blive et stort tilløbsstykke, hvor eleverne kunne vænne sig til at spille for et større publikum. Det blev altid afholdt i Refsnæsskolens festsal under hyggelige former med gratis adgang, hvor publikum selv kunne medbringe kaffe og kage. Det var vigtigt for Ebbe, at ingen skulle have udgifter i den forbindelse.

Han ”glemte” for det meste også at sætte prisen for undervisning op, selv om alt andet steg - alle skulle kunne deltage. Selv om Ebbe ikke var pædagoguddannet, havde han en medfødt evne til at undervise både børn og voksne individuelt ”i øjenhøjde”, og han fik mange elevers fortrolighed gennem årene og har inspireret rigtig mange gennem tiderne, ikke mindst til jazz.

Ebbes sidste koncert i Kontorets gårdhave

Ebbe spillede også soloklaver til receptioner o.l., og sammen med sin gode ven, billedkunstner og saxofonist Torben Heron, spillede han til kunstudstillinger og ferniseringer rundt omkring på Sjælland. Det seneste ”skud på stammen” blev ”Ebbe Munk Swingtet” med Mogens Bækgaard på bas, Sonny Lillevang på trommer og Vivi Navntoft som vokalist. Men inden længe begyndte Ebbes helbred at svigte, så der var ikke mange, der nåede at få glæde af den gode musik. Det blev dog til, bla. en koncert i Kontorets gårdhave, hvor de spillede ”for fulde huse” i 2021. Det er denne besætning der, med pianist Jean Zederkopff, spiller til mindekoncerten i Kontorets Gårdhave lørdag den 8. juni fra kl. 11-14.

Del