Miljøforbedring: Tre projekter afsluttes
Projekterne er udført i et tæt samarbejde med lodsejere, grundejerforeninger og naturligvis vandløbsmedarbejderne fra Kalundborg Kommune, der alle har været positive over for de miljøforbedringer, som der er blevet foreslået og siden udført.
Igennem de seneste år har Den sjællandske Grusbande, (der er et samarbejde mellem Fishing Zealand og Danmarks Sportsfiskerforbund) sammen med Kalundborg Sportsfiskerforening og Halleby Å Sammenslutningen, udført flere vigtige projekter i vandløb i Kalundborg Kommune.
Projekterne er udført i et tæt samarbejde med lodsejere, grundejerforeninger og naturligvis vandløbsmedarbejderne fra Kalundborg Kommune, der alle har været positive over for de miljøforbedringer, som Den Sjællandske Grusbande har foreslået og siden udført.
Det gælder både etablering af sandfang, udlægning af ”dødt ved”, samt ikke mindst etablering af snesevis af gydebanker, foruden udlægning af flere hundrede tons skjulesten og sten til sikring af brinkerne.
Det fine samarbejde er blandt andet foranlediget af Kalundborg Kommunes medlemskab af Fishing Zealand, hvor Grusbanden er et vigtigt aktiv.
Hans Munk (B) fra Kalundborg Kommunes Kommunalbestyrelse, udtrykker da også sin store tilfredshed med det fine samarbejde mellem de frivillige og Kalundborg Kommune: “Vi sætter stor pris på de fælles beslutninger som sker i samarbejde mellem lodsejerne, det frivillige arbejde fra de lokale sportsfiskerforeninger, Fishing Zealand og Kalundborg Kommune. Det er en opgave og indsats, som kommunen slet ikke ville have kunnet gennemføre. Men i fællesskab bliver vi stærke sammen.”
Det bedste af det hele er dog, at også ørrederne og den øvrige fauna i vandløbene, har taget overordentligt godt imod tiltagene. I alle vandløbene er der kommet en markant større ørredbestand og dermed også biodiversitet, hvilket Den sjællandske Grusbandes bestandsundersøgelser bekræfter.
Bestanden er mere end firedoblet
I Tranemosegrøften er bestanden mere end firedoblet på projektstrækningen og i Egemarkeløbet er der nu kommet en ørredbestand, hvilket ikke har været tilfældet før det projekt, de frivillige udførte i 2022.
”I år er en længere strækning af Reerslev Møllerende restaureret, og vil i fremtiden, på projektstrækningen, kunne opfylde miljømålet - god økologisk tilstand. Fælles for alle tre projekter var, udover udlægning af sten og gydesubstrat, at brinkerne skulle tilplantes med både elletræer i ”vandkanten” og fritstående, æstetisk smukke træer på banketten - på brinken,” fortæller bandeleder, Rune Hylby,
Derfor har Rune Hylby, i forbindelse med projektbeskrivelserne, også udarbejdet en beplantningsplan for de tre vandløb således, at træerne indgår i det endelige og færdige projekt.
Finansieringen af træerne stod Kalundborg Kommune for, og det giver god mening, for netop træer langs vandløbene er godt for miljøet som helhed og godt for udgiften til vedligeholdelse i særdeleshed.
Træer langs vandløbene har flere fordele.
De skygger den grødevækst, der ”vælter” frem i forårs- og sommermånederne og holder temperaturen i vandløbet nede. Samtidig skaber de naturlige korridorer for de landlevende dyr, -pattedyr, fugle, padder og krybdyr, og er med til at skabe smukke bånd i landskabet. Når løvfaldet kommer om efteråret, er blade, grene og træernes rødder med til at give føde og skjul for både fisk og invertebrater nede i vandløbet.
”Alt i alt er der gode argumenter for at plante træer langs vandløbene, og da Kalundborg Kommune i fællesskabets ånd tilbød at plante dem, takkede de frivillige naturligvis ja. Derfor er Tranemosegrøften, Egemarkeløbet og senest Reerslev Møllerende blevet plantet til på projektstrækningen med elletræer i mindre klynger i vandkanten og der er blevet plantet vild kirsebær, benved, egetræer mm. på banketten,” fortæller Rune Hylby,
I de to førstnævnte vandløb er der i november måned blevet genplantet fra de tidligere år, og i Reerslev Møllerende er hele projektstrækningen nyplantet og med beskyttelses-ting omkring således, at områdets vildt ikke gnasker de nyplantede træer i stykker, inden de når at få ordentlig fat.
Dermed kan alle - lodsejere, kommune samt alle de frivillige, der har deltaget og leveret en kæmpe indsats, sætte flueben ved de tre projekter, der på alle måder vil gøre en kæmpe forskel for ørredbestanden i både Egemarkeløbet, der løber til Sejerøbugten, Tranemosegrøften med udløb tæt på Røsnæs og i Reerslev Møllerende, der først tager turen gennem Åmosen, siden Tissø for at løbe ud i Storebælt sammen med resten af det store opland under Hallebyåen.
De frivillige takker for det fine samarbejde omkring projekterne, og de glæder sig til mange flere i de kommende år.