Midlertidig menighedsråd vil fyre populær korleder

Gitte Overbjerg har modtaget en mail, hvori det midlertidige menighedsråd skriver, at de ønsker at afskedige hende som korleder for børnekoret i kirken.

Midlertidig menighedsråd vil fyre populær korleder Korleder Gitte Overbjerg er chokeret over, at det midlertidige menighedsråd skriver, at de ønsker at afskedige hende som korleder for børnekoret. Foto: Gitte Korsgaard.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

For kort tid siden afholdte Nyvang Kirken i Kalundborg 25 års jubilæum for Gitte Overbjerg. 25 år som korleder. Dog ikke alle årene i Nyvangs Kirke, men i mere end ni af dem. Nu har hun netop fået en mail, hvori det midlertidige menighedsråd skriver, at de ønsker at afskedige hende som korleder.

Gitte Overbjerg blev noget chokeret den anden dag, da der kom en mail dumpende ind i indbakken fra det midlertidige menighedsråd i Nyvangs Kirke. I mailen stod der nemlig, at Nyvang Kirkes menighedsråd påtænker, at opsige Gitte Overbjerg som korleder for Nyvangs Kirkes Børnekor pr. 31. juli. De skriver, at menighedsrådets faste organist skal varetage denne opgave fremadrettet grundet, at de gerne vil reducere omkostninger. Men det forstår Gitte Overbjerg ikke, da hun ved, at der er budgetteret med hende også.

I mailen vedrørende Gitte Overbjergs opsigelse var afsendt fra Nyvang Sogns Menighedsråd, står der: ”Jeg skal hermed meddele dig, at Nyvang Sogns Menighedsråd påtænker at opsige dig i din stilling som korleder for Nyvang Kirkens Børnekor hos Nyvang Sogns Menighedsråd per 31. juli 2022.”

Man kan ikke bare overtage et kor

Gitte Overbjerg er rystet og trist over, at man pludselig skriver en sådan mail: ”Det kom noget bag på mig. Det er noget mærkværdig noget. Der er afsat penge i budgettet, og det arbejde, som vi har med børne- ungdomskoret, er noget af det, der i den grad giver liv i kirken. Man kan ikke bare overtage et kor. Det her kor er bygget op gennem rigtig mange år. Mange af dem har jeg kendt, siden de var helt små. Det handler også om, at have forståelse for de unge, og have deres tillid. Det har jeg, men den faste organist kender dem ikke, og hun har ikke deres tillid,” fortæller Gitte Overbjerg.

Det er ikke mere end halvanden måned siden, at der blev afholdt jubilæumskoncert for Gitte Overbjerg med en propfyldt Nyvangs Kirke. Den populære korleder har i mere end 25 år fungeret som korleder for både børn-, ungdoms- og voksenkor i Kalundborg. Hos Nyvangs Kirke har hun været i mere end ni år, og er således den, der har været ansat der længst.

Gitte er trækplaster

Tidligere formand for menighedsrådet i Nyvangs Kirke, Klaus Vig Ødegaard, kan som forælder til et barn i koret, heller ikke forstå, at man så meget som overvejer, at afskedige en populær korleder som Gitte Overbjerg.

”Det at synge handler jo om tillid, og Gitte har ungernes fulde tillid. Hun får dem til at blomstre, og får det bedste frem i ungerne - selv de børn, der ikke har sunget og ikke tror på sig selv. Gitte er en meget populær korleder, der får folk ind i kirken, og vi har netop arbejdet for, at få de unge ind i kirken, hvilket er sket, fordi Gitte er der,” siger han.

Joan Madsen, der har sunget i voksenkortet i Nyvangs Kirke i seks år, er ligeledes meget chokeret over beslutningen om, at Gitte ikke længere skal fungere som korleder for børnekoret.

”Vi arbejder ofte sammen med børnekoret, og jeg ved, hvor glade de unge mennesker er for Gitte, og forældrene ligeså. Jeg forstår simpelthen ikke det her. Gitte trækker så mange mennesker til kirken pga. den person hun er. Man skyder sig selv i foden ved, at fjerne hende. Hun er et trækplaser for kirken, og så forstår jeg heller ikke, hvordan et midlertidigt menighedsråd kan træffe sådan en beslutning. Kirken har lige hyldet hende ved et stort arrangement, og så vil de fyre hende. Jeg er dybt rystet, og jeg tror, at det får store konsekvenser for kirken,” fortæller hun.  

Flere beslutninger skaber undren

Det midlertidige menighedsråd skriver ydermere, at man skal spare efter, at de to tidligere menighedsråd har brugt for mange penge. Det er den tidligere formand for menighedsrådet i Nyvangs Kirke meget uforstående over for.

”Vi har, i det sidste menighedsråd, arbejdet benhårdt på, at få økonomien på rette vej fra det tidligere menighedsråd, og det er faktisk lykkes ret godt. Der er afsat penge til børnekoret også,” fortæller Klaus Vig Ødegaard.

Det midlertidige menighedsråd har ligeledes besluttet, at aflyse kirkekaffe i juli og august, hvilket også vækker undren hos den tidligere formand.

”Jeg undrer mig over, at et midlertidig menighedsråd træffer så drastiske beslutninger, som at afskedige en populær korleder. Derudover har de aflyst kirkekaffen i juli og august. Kirkekaffen er noget, som medlemmerne har efterspurgt, og virkelig lagt vægt på, betyder noget for mange,” slutter han.

Menighedsråd nedlagde sig selv

Den 31. maj valgte Nyvang Sogns Menighedsråd at nedlægge sig selv. De skrev i en pressemeddelelse dengang: ”Biskoppen og provsten har ved flere lejligheder tilsidesat den beføjelse, et folkevalgt Menighedsråd har som beslutningstager og arbejdsgiver. Det hverken kan eller vil vi acceptere.”

De var alle kede af, at det skulle være således, men så ingen anden udvej. På det tidpunkt var der tre af de oprindeligt syv valgte medlemmer i menighedsrådet tilbage - Heidi Lillevang, Sven-Aage Berg og Klaus Ødegaard. Der er efterfølgende blevet nedsat et midlertidigt menighedsråd for sognet, der består af to medlemmer af provstiudvalget, Jan Østergaard og Kirsten Thurø Johansen.

Det har ikke været muligt, at få fat i formand for det midlertidige menighedsråd i Nyvangs Kirke, Jan Østergaard. Men til sn.dk har han udtalt, at han ikke ønsker at udtale sig om en konkret personalesag.

Del