29 ænder og 35 kilo flæskesteg fik hurtigt ”ben at gå på”

Torsdag til frokost kunne Medborgerhuset bespise rekordmange borgere med de resterende ænder og flæskestege, der blev doneret af Føtex til jul sidste år. Det blev et sandt tilløbsstykke.

29 ænder og 35 kilo flæskesteg fik hurtigt ”ben at gå på”
God mad og hygge var i højsædet, da Medborgerhuset holdt årets første "juleaften", torsdag. Foto: Merete Jensen

Af Merete Jensen, merete@tv-kalundborg.dk

Duften af and og flæskesteg hang lokkende over midtbyen, torsdag, hvor Medborgerhuset havde valgt at holde dét man kan kalde ”årets første juleaften”. Med 29 ænder og 35 kilo flæskesteg forventede Medborgerhusets leder, Marianne Madsen, at der var rekordmange spisende til dagens arrangement.

- Al maden blev doneret af Føtex til jul, og vi fik simpelthen så overvældende meget mad, at vi nu kan holde en ekstra ”juleaften” for vores borgere. Man kan da også sige, at vi nu får plads i vores fryser igen, siger Marianne Madsen smilende. Der er ingen tvivl om, at de mange ænder og flæskestege har fyldt godt op!

- Nu har ovnen kørt siden klokken 6.15, og det bliver en helt traditionel julemenu med and, flæskesteg, hvide-, brune- og franske kartofler samt masser af sovs og rødkål. Til dessert er der naturligvis risalamande med kirsebærsauce, siger hun roligt og afslører, at dagens lækre menu kun koster de sædvanlige 33 kroner.

Godt begyndt er halvt fuldendt

Mens de fleste nok ville få sved på panden af at koordinere mad til 200 borgere, så er det ikke noget særligt for Marianne Madsen og korpset af frivillige, som ud over hende selv tæller 5 personer plus to praktikanter. Ifølge Medborgerhusets leder har de endda haft tid til at hygge med både morgen- og formiddagspause på trods af, at 110 borgere havde bestilt mad ud af huset, mens det forventes at 100 bespises i selve huset.

- Vi har jo forberedt os godt, så vi kogte 20 liter risengrød i går, og så dampede vi 25 kilo kartofler til brunkartofler, så de også var klar. Tja, og så går det hele jo som en leg, siger hun smilende, mens hun hilser på de borgere, der forventningsfuldt træder ind i Medborgerhuset. En mand kommer med en bugnende fyldt tallerken, og han kanter sig vej hen mod en ledig siddeplads. Der er trængsel på den smalle gang.

- Nå, Marianne, hvad ville du sige, hvis jeg skulle komme til at spilde al sovsen ned ad dig? Lyder det drillende.

- Ikke andet, end at vi to så nok aldrig ville blive gift, svarer Marianne Madsen med en perlende latter.  Han svarer hurtigt:

- Jamen altså, Emma Gad sagde altid, at det skulle man da bare tage med et smil…. Der bliver grinet muntert.

Overblik og ro

For tonen er let og hjertelig, og selvom Marianne Madsen har taget en pause for at tale med TV-Kalundborg, så er der stadig tid til at spørge til den enes helbred, hilse hjerteligt på de ankomne, byde nye ukendte ansigter velkommen og svare roligt på spørgsmål fra de frivillige. Man kan kun beundre det overblik og den ro, som kendetegner Medborgerhusets leder!

- Vi følger jo ivrigt med i borgernes liv, siger hun og smiler til en kvinde, der går forbi, inden hun fortsætter:

- Helt ærligt, så har vi glædet os enormt meget til i dag, for alle dage ligner stort set hinanden – det er kun menuen, der skifter. Så er det rart at kunne skabe en god oplevelse for borgerne, og det er jo tydeligt at se, at de hygger sig med maden og med hinanden. Vi har virkelig kunnet glæde mange mennesker med den flotte donation af mad fra Føtex, forklarer hun.

Næste store ”madeventyr” i Medborgerhuset bliver ”Årets pandekagedag” den 23. februar, hvor der serveres gammeldags oksekødssuppe til hovedret og alle de pandekager, man kan spise, til dessert. Bestiller man ud af huset, så følger der dog ”kun” to pandekager med.

- Det er jo – trods alt – et kæmpestort arbejde at bage så mange pandekager, men det gør vi gerne, siger hun.

Del