Marineforening med interesse for søfarten har 100-års jubilæum

”100 år er jo en høj alder, men vores forening er heldigvis i god form, alderen taget i betragtning,”

Marineforening med interesse for søfarten har 100-års jubilæum
Bestyrelsen for Kalundborg Marineforening. Privatfoto

Af Jens Nielsen

Kalundborg Marineforening kan nu fejre 100-års jubilæum. Dagen markeres lørdag d. 15. juni for foreningens medlemmer.

Foreningens formål er at styrke nationens interesse for søværnet og søfarten, samt at vedligeholde forbindelsen og kammeratskabsfølelsen mellem personer, der er eller har været tjenstgørende under Orlogsflaget, ansat til søs eller nærer særlig interesse for det maritime miljø. Sådan har det været i de 100 år som Kalundborg Marineforening har eksisteret.

I mange år havde marineforeningen ikke deres egne lokaler og flakkede rundt fra sted til sted når medlemmerne skulle mødes, men for 25 år siden tog en gruppe medlemmer en beslutning om at købe den bygning som havde huset Købmand Kolk på Rosengade i Kalundborg. Her blev der indrettet marinestue og senere fik foreningen også mulighed for at købe den tilhørende lagerbygning, som blev istandsat og indrettet med grovkøkken, bibliotek og lager.

”100 år er jo en høj alder, men vores forening er heldigvis i god form, alderen taget i betragtning,” skriver formand Anker Nielsen i jubilæumsskriftet, som de 117 medlemmer kan glæde sig over.

Der er også en hilsen fra landsformand Steen Engstrøm, og Kalundborg borgmester Martin Damm har også skrevet en hilsen i jubilæumsskriftet, her står der bl.a. ”Marinen, Flåden, Søværnet eller Handelsflåden, alle navne, der hænger uløseligt sammen med Danmark.  I Kalundborg går historien helt tilbage til vikingetiden, da Ledningsflåden lå trygt beskyttet ved Hærvigen mellem Asnæs og Røsnæs. Og i det hele taget har søfart og Kalundborg været følgesvende. Så Marineforeningen i Kalundborg bygger på fine traditioner, hvor nøgleordene stolthed, kammeratskab, samvær og fællesskab er en ledetråd.”

100-års Jubilæet markeres for medlemmer og indbudte gæster lørdag d. 15. juni i foreningens lokaler.

Del