Mammografiscreening: Ingen gode argumenter for at fravælge Kalundborg

"Vi spurgte ind til de faglige kriterier, der må ligge til grunds for at fravælge Kalundborg, men de kunne ikke komme med nogen."

Mammografiscreening: Ingen gode argumenter for at fravælge Kalundborg
Onsdag eftermiddag var bl.a. borgmester Martin Damm (V) og Peter Jacobsen (DF), der er formand for Ældre-og Sundhedsudvalget i Kalundborg, til møde i forbindelse med, at Kalundborg er fjernet som mammografiscreeningssted i Region Sjælland. Modelfoto: Colourbox.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

I går var bl.a. borgmester Martin Damm (V), der også er formand for Kommunernes Landsforening, samt formand for Ældre- og Sundhedsudvalget, Peter Jacobsen, til møde med Region Sjælland i forbindelse med, at Kalundborg er blevet forbigået, hvad angår mammografiscreening. Oprindeligt var Kalundborg med på listen med de ti byer, som i øvrigt også Kræftens Bekæmpelse foreslog, at man gik videre med, der skulle være mammografiscreeningssteder. Men listen blev ændret. Kalundborg, Ringsted og Vordingborg blev fjernet, og ind kom Odsherred, Faxe og Stege i stedet.

Onsdag eftermiddag var bl.a. borgmester Martin Damm (V) og Peter Jacobsen (DF), der er formand for Ældre-og Sundhedsudvalget i Kalundborg, til møde med bl.a. regionsrådsformand Trine Birk Andersen (S) og flere andre regionsrådsmedlemmer, i forbindelse med, at Kalundborg er fjernet som mammografiscreeningssted i Region Sjælland.

Ingen gode argumenter for at fravælge Kalundborg

Formand for Ældre- og Sundhedsudvalget i Kalundborg, Peter Jacobsen (DF) var absolut ikke imponeret over argumenterne for at fjerne Kalundborg som mammografiscreeningssted.

”Helt ærligt, så synes jeg, at det var et dårligt møde. Vi spurgte ind til de faglige kriterier, der må ligge til grunds for at fravælge Kalundborg, men de kunne ikke komme med nogen. Det var træls, da jeg havde behov for at høre de gode argumenter, fordi jeg netop ikke forstår deres valg. Det var skuffende, og der var ingen åbninger i forhold til problemløsning. De synes, at de har lagt en fantastisk plan, og det har de også, bare ikke for Kalundborg,” siger han, og fortsætter: ”De har direkte modarbejdet den politiske dagsorden for sundhedsområdet - sundhed tættere på borgerne. I dag har vi nærtilbud med screeningsbusserne, men i fremtiden skal kalundborgenserne til Holbæk eller Slagelse. De pralede meget af den her decentrale model, og konceptet er jo også godt med de ti screeningssteder, problemet er bare, at Kalundborg er taget ud og efterlader en stor sort plet ude vestpå, og så har de i stedet flyttet det hele østpå.”

Vi stopper ikke her

Formanden fortæller, at der blev fastholdt, at det var en god løsning. Derudover gjorde de meget ud af fortællingen om de raske kvinder.

”Der er tale om raske kvinder, og så kan man godt finde ressourcer til at køre efter screening, ifølge dem. Men jeg mener, at det bliver lige modsat. Hvis man ved, at man er alvorlig syg, så rejser man gerne land og rige rundt. Men hvis folk ikke ved, at de er syge og ingen symptomer har, så prioriterer man det måske netop ikke, fordi man skal køre langt efter det, og det kan være svært i en travl hverdag. Et af argumenterne for at vælge screeningssteder var jo også, hvis der lå store arbejdspladser tæt på, og så undrer man sig jo over, hvor Novo er i den ligning,” siger han og slutter af med at sige: ”For at opsummere, så havde jeg en forventning om, at vi kom derfra med nogle gode argumenter, men det fik vi ikke. Derudover havde jeg en forventning om en lille åbning i forhold til, at de kunne se, at det ikke var fair fordelt. Men det kunne de ikke. De vil evaluere på det om to år, men vi vil gerne evaluere noget før, og det kan vi gøre som kommune, hvilket vi vil. Kommer der et fald af screeninger i Kalundborg, tager vi kampen op igen. Eller rettere fortsætter, for vi stopper ikke her. Det her er et tilbageslag i forhold til lighed i sundhed. Det er ikke fair.”

Region skal ændre kurs, hvis færre kvinder i 4400 bliver screenet

Borgmester Martin Damm fortæller, at de var klar over, at de var oppe imod et Regionsråd, der havde truffet en beslutning. Han fortæller derimod, at målet var, at få regionen til at forstå, at de skal ændre kurs, hvis kvinderne i 4400 ikke benytter screeningstilbuddet lige så meget, som andre kvinder i regionen.

”Vi bad jo om et møde, fordi vi kan se, at Regionen har lagt sig fast på ti steder, men at Kalundborg ikke er et af de ti steder, og det undrer os. Vi ved, at vi er oppe imod et Regionsråd, der har besluttet, at det skal være, som det er. Men for os handler det om at sikre, at kvinderne i Kalundborg kommer til at bruge screeningstilbuddet lige så meget, som alle andre i regionen, og det mente de fra Regionsrådet, at de ville gøre. Vi er derimod bekymret for, at de netop vil udnytte tilbuddet mindre, når der er langt. Måske har de ret, eller måske har vi, men det vil tiden vise, og det bliver nu udbudt på cpr.nr. så det er let at måle. Vi følger det i hvert fald tæt. Hvis kvinderne i 4400 bruger screeningstilbuddet mindre, må Regionsrådet reagere på det med det samme,” siger Martin Damm, og fortsætter:

Vores indgang til det her er, at kvinderne især i 4400, da det er dem, der har længst til et screeningstilbud, skal kunne bruge det tilbud, ligesom alle andre kvinder i regionen. Viser det sig, at kvinderne i 4400 ikke benytter tilbuddet lige så meget, som resten af kvinderne i regionen, må der gøres noget fra regionens side. De kan altså komme til at træffe en ny beslutning, hvis det går en anden vej, og det var vores mål. De siger, at de er klar til at kigge på at gøre det anderledes, hvis kvinderne benytter screeningstilbuddet mindre end resten af kvinderne i regionen,” slutter Martin Damm.

Helle Laursen Petersen (C) har til regionsrådsmødet tirsdag forsøgt at få sagen tilbage i Sygehusudvalget med henblik på at ændre screeningsstederne, men forslaget blev nedstemt af Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Venstre.

På mødet deltog

Fra Kalundborg: Borgmester i Kalundborg, Martin Damm (V), formand for Ældre- og Sundhedsudvalget, Peter Jacobsen (DF), næstformand Ældre- og Sundhedsudvalget, Kirsten Rask (A), direktør for Sundhed i Kalundborg, Søren Ole Sørensen

Fra Regionen: Regionsrådsformand Trine Birk Andersen (A), regionsdirektør Mette Touborg, koncerndirektør, Jesper Gyllenborg, regionsrådsmedlem og formand i Sygehusudvalget Anne Møller Ronex (R) og regionsrådsmedlem og næstformand i Sygehusudvalget, Helle Laursen Petersen (C).

Læs også: Mammografiscreening: Ingen vil svare på, hvem der traf beslutningen eller Fortsat larmende tavshed om ændring af screeningssteder

Del